onsdag 28 maj 2008

sned vävstol

Den gröna gåsögonvarpen är klar men det känns som om det här gröna tyget blir en ufo till i samlingen. Den fick i varje fall "ligga till sig" lite... medan jag kollade upp vävstolen. Det visade sig att vävstolen blev sned efter flytten och det är inte alltid så lätt att hitta var felet ligget. Man kan iblant se om den är sned genom att mäta diagonalt från hörn till hörn men det är krångligare om man har varp i vävstolen. Så då var det bara att väva ned det gröna.
Det blev mycket mätande hit och dit (vattenpass behövs också!) och med byte av kilar så lutar vävstolen nu bara någon millimeter. Det är så lite att det borde inte ge någon effekt alls på vävningen tycker jag.Men jag fick sätta upp en bred yllevarp (144 cm) för att testa om den faktiskt är ok nu eller om jag möjligen måste byta några delar på vävstolen. Provet blev en gles ullvarp i kypert som jag skall köra i tvättmaskinen efteråt, det skall nog bli kuddar eller möbeltyg i en vadmalsliknande kvalite. Det verkade lagom som testväv - snabbt att väva och så glest att man ser hur det blir.Det optimala hade förstås varit en randig eller rutig väv men då kan jag inte använda ryckverket och vävningen tar så mycket längre tid. Och jag börjar förstås få lite bråttom... det är mycket som skall hinnas med före semestern!

2 kommentarer:

Jonas sa...

Hur funkar ryckverket? Är det lätt att montera på en vävstol? Snygg väv.

textil sa...

Tack!
Det är en egen extra slagbom så det behövs ingen egentlig montering. Däremot kan det vara lite svårt att ställa in snörena så de passar en själv.
Det kanske inte verkar så på det inlägget jag nyss skrev - men det är helt klart värt att lära sig!