torsdag 22 maj 2008

handvävning

Nu har jag kommit igång med den gröna bomullsvarpen. Jag använder ingen vävpall (de är inte så bekväma precis!) men en extra hög skrivbordstol där jag kan ställa in både höjd och lutning på sits och rygg. Stolen har hjul och det gillar jag - för sitter jag inte exakt rätt så åker stolen iväg! Ett bra sätt att hålla koll på hållningen :-) Stolen är så hög att jag nästan mera står än sitter vid vävstolen, då blir det minst belastning på armar och ben. Tramporna är rätt så lågt knutna, benet är helt rakt när jag trampar ner.



Här är vad jag använder när jag väver - dels en extra stor knappnål för att mäta hur långt jag har vävd, en papperslapp för att skriva upp på och så sytråd i polyester. Nu är det så länge sedan jag vävde så det tar lite tid att komma in i det igen och jag lägger in sytråden för att snabbare se hur det går med inslagstätheten. Här har jag lagt in sytråden efter en rapport men det är lite olika efter vilket mönster jag har. Sytråden får följa med i tvätten och det blir enklare att se hur mycket väven har krympt - och så är sytråden lätt att dra ur utan att det blir några märken efter den efteråt.



Jag gillar öppna skyttlar med hjul, tycker att de går snabbare att väva med. Det här är en favorit - jag har försökt få tag i flera men de nyare jag köpte från samma företag är annorlunda till trots för att det alltså är samma märke och att de har samma form. Det är små, små detaljer som avgör om de är goda att väva med eller bara som "vanliga" skyttlar.

Inga kommentarer: