söndag 18 maj 2008

Falklandsull

Nu är jag klar med Falklandsullen - jag spann med mycket snodd! Tänkte lite att det är nog dags att börja väva med handspunnet nu... Det blev 580 m 1-trådigt garn så det räcker kanske till en halsduk om jag använder en liten vävstol. Annars får det nog bli en stickad sjal igen :-)
Det här är första sköljvattnet och jag använde ett flytande ylletvättmedel.Den här bilden visar tvättvattnet efter tvätt, bilden är tagen med blixt.
Och här är en bild utan blixt, vattnet är lite mörkare i verkligheten än på min skärm. Helt tydligt har jag fått någon kemisk reaktion... men varför vet jag inte. Det kan bero på garnet, på tvättmedlet, på kombinationen av de två - eller kanske något helt annat? Skumt var det i varje fall.Som tur var blev garnet helt ok och det märks inget på det än så länge. Jag tvättade garnet rätt så brutalt - lite "amerikanskt" sådär. Dels för att jag kanske skall ha det till varp och vill att det skall hålla och dels för att det var dags att testa hur garnet blir när det tvättas så hårt som dom gör där.
Garnet i närbild - det är lite luddigt och ger lite känslan av maskinspunnet garn. Tror inte att jag gillar den känslan egentligen, det känns lite onödigt att spinna själv om jag kan köpa ett liknande garn. Den röda tråden är räknetråden och tråkigt nog gick det inte att få på allt garnet på härvträet, det blev två härvor.

4 kommentarer:

Birgith sa...

Reaktionen kan ha flera orsaker; -vilken sorts färgning ullen utsatts för (reaktiv färg som är starkt alkalisk ?)
-temperaturen på vattnet (över 45 grader C)
-tvättmedlets sammansättning.
Det luddiga garnet tyder på en kraftig påverkan av något slag.
Färgen på garnet gillar jag.

textil sa...

Ja - det kan bero på lite av varje...Konstigt nog har jag aldrig fått någon liknande reaktion förut så det blir bara gissningar från min sida. Som tur är, är garnet helt ok!

Strumpstickan sa...

Nu blev jag nyfiken. Jag spinner inte själv men köper härvor ibland som har trådar i som din 'räknetråd'... vad är det man räknar med den?

textil sa...

Jag har räknat varven på härvträet dvs när jag räknar trådarna för att se hur långt garnet är så lindar jag räknetråden runt exempelvis 50 tr. Då slipper jag börja om från början om jag kommer av mig :-)
På köpta härvor kan man oftast använda räknetråden till att dela härvan i 2 eller 4 lika stora delar utan att behöva räkna eller väga, det är ganska så smart faktiskt.