tisdag 15 juli 2008

Göteborgshandduken

Tidigare i år berättade jag att KG Gyllensvärd numera också arbetar med textil och här är ett av resultaten - Göteborgshandduken! Den vävs av Linneväveriet i Horred för Bohusslöjd och skall vara ett alternativ för turister som vill ha snygga souvenirer från Göteborg - souvenirer brukar ju inte ha så där hög kvalite men här är alltså ett undantag.Handduken är stilren med lite kurbits-stuk och den har en mängd symboler för Göteborg - Vinga fyr är förstås placerad i (eller på?) en ö :-) Blommorna skall påminna om alla trevliga parker som finns i Göteborg; T för Trä'gårn eller Trädgårdsföreningen, Botaniska trädgården, Slottskogen och alla de andra. Och så en av stadens många stjärnkockar som påminner om att man kan äta god mat lite varstans.


Göteborg grundades då kung Gustav II Adolf pekade ut var staden skulle ligga och han står självklart staty på Gustav Adolfs torg. Staden är och har varit en viktig hamnstad så KG ritade ett containerfartyg i B'et - B för båt förstås.


Göteborg har också en världskänd orkester - Göteborgssymfonikerna - som staden har all orsak att vara stolta över, det visar G-klaven. Och så måste förstås Liseberg också få vara med! :-)
Det är riktigt kul att se hur många symboler för Göteborg KG Gyllensvärd har lyckats få med på handduken utan att överlasta mönstret!


Här är avigsidan av handduken - den är vävd i Linneväveriets speciella teknik med fyra olika färger som tillsammans gör att man uppfattar att det finns många flera färger i tyget än vad det egentligen finns. Om man har vägarna förbi Horred rekommenderar jag fabriksvisningen där man kanske kan få se hur handdukarna vävs. Och vill ni ha en souvenir från Göteborg förstår ni säkert vad jag tycker ni skall köpa!

Inga kommentarer: