tisdag 8 juli 2008

Tex, Nm, Ne och några till

Garnnumrering är en hel djungel av olika sätt att mäta och räkna, Möller som skrev boken jag berättade om i förra inlägget har en bra översikt över olika sätt att räkna.

Jag berättade i ett tidigare inlägg om hur man kan räkna ut garnnumret på handspunnet ullgarn. Då använde jag metrisk numrering - Nm - och kom fram till hur många 1000 meter garn jag hade per kilo fibrer - eller meter per gram om man föredrar att tänka så. Jag räknade alltså på längd per viktenhet.

Ne - engelska bomullsnummer - är också ett vanligt sätt att räkna. Det kommer från den tidiga engelska textilindustrin och utgår lite omständligt efter hur många härvor garn av en viss omkrets man teoretiskt kan få ut av så och så stor mängd fibrer - olika för olika sorters fibrer och garntyper förstås. Och allt mäts i engelska mått med yards och pund...

Det är inte helt lätt att hänga med men "ju högre nummer ju tunnare garn" är en bra minnesregel. Samma regel gäller också för de speciella garnnumren för ull kamgarn (British worsted count) och för ull kardgarn (Yorkshire Woolen Skein) och även för de skotska numren för ull kardgarn (the Galashiels Skein) - och så finns det förstås en hel hög med olika lin-nummer också!

Jag har hört talas om en del personer som trodde de beställde garn i Ne men fick Nm och det blir ju inte så bra... Ne 40 tillsvarar Nm 67 så det blir stor skillnad - eller så kan man ju blanda ihop denier och Nm kanske? (Denier används i vardagen mest för strumpbyxor och visar hur många gram 9000 meter väger, 40 denier tillsvarar Nm 225).

Som sagt, det hela är en ren djungel av olika nummersystem och det behövdes en enhetlig numrering; det blev den officiella internationella numreringen Tex som visar vikt per 1000 meter. Man räknar alltså "åt andra hållet" så att säga, dvs man utgår från hur mycket 1000 m väger i stället för att utgå ifrån hur långt garn man får.

Som en konsekvens av detta, betyder "ju högre tex-tal, ju tjockare garn". 40 tex är 1000 meter som väger 40 gram, 50 tex är 1000 meter som väger 50 gram och så vidare. Texnumreringen har inte fått genomslag inom handarbetskretsar i Sverige än - det är bara Finland som konsekvent använder det här systemet så vitt jag vet. Det är lite synd för det blir faktiskt enklare när man har ett standardiserat system så att man vet vad man pratar om!

5 kommentarer:

Erika sa...

Jag håller med dig. Det hade varit mycket vettigare, tydligt=bra. Och i detta fall enhetligt=tydligt=bra.

textil sa...

Usj ja - tänk om man kunde samsas om ett system i det minsta!

Anonym sa...

Hі! I know this is sоmeωhаt off topic but I
was wonԁering if you knеw ωhere I could
locаte а сaptсha plugin for my comment form?
I'm using the same blog platform as yours and I'm havіng dіfficulty finԁing one?
Τhanks a lot!

Feel fгee to viѕit mу
blog post; how much do industrial engineers make

Anonym sa...

Greetings fгοm Coloгаdo! I'm bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you provide here and can't wait to take
a look when I gеt home. I'm shocked at how fast your blog loaded on my phone .. I'm not
even uѕіng WIFI, just 3G .. Anуhow, amazing ѕite!


Alѕo visіt my blog :: nutritionist beginning salary

Anonym sa...

38 billiοn bаht maу bе thе scагy figure which, in US dollars, iѕ approximatеly
$600 milliοn. Hоωeveг, morе аnd mоre vacationеrs are going to the villas.

Thе notion is гeallу a lot like a sizzling оxygen
balloοn by which thin shеets of ρapеr arе
molded οn to а wooden bodу
tо type the lantern.

Fеel free to νisit my page ... Travel to thailand in 2013