söndag 27 juli 2008

täcke i solvad opphämta

Det är många bröllop i sommar och här är en bröllopspresent till ett annat par som gifter sig i sommar. Jag har broderat initialer och årtal i korsstygn förstås.Jag kopierade ett täcke från brudgommens släkt så gott det nu gick och här är de två bredvid varandra. Mitt nya täcke blev någon cm längre (men är inte fållat på bilden) - det är helt acceptabelt med tanke på att jag använde moderna garner tycker jag.Färgerna på originalet har blekts men jag hade alltså turen att hitta färger som var mycket lika originalets färger - även om det kanske inte ser så ut på bilden. Man ser också hur slitet täcket är men det är inte så konstigt med tanke på att det är gott över 100 år!I närbild ser man att garnet har blekts olika - man kan nästan gissa var vävaren har bytt spole! En rand är tex blåare i det bruna fältet - även de rosa ränderna har blekts olika mycket. Det är säkert av olika härvor, kanske av olika färgbad också? Troligen har hon färgat garnet själv och kanske spunnit det? Eller var det beställaren som gjorde den delen? Täcket är nog vävt av en professionell vävare - det är mycket duktigt gjort. I området där täcket kommer ifrån fanns det vävare specialiserade på den här typen vävar (det som heter skillbragd på norska och vävs med två skaftgrupper och som räknas som en svår teknik).
Avigsidorna av de två täckena. Vävaren har varit mycket sparsam med inslaget - det är fäst med knutar. Kanske går det åt någon cm mindre garn då? Eller så störde hon sig på det dubbla garnet där man skarvar? Eller på att snodden på garnet alltid ser annorlunda ut just där om man delar på garnet? Jag vet inte - men knutarna har hållit och inte alls skavt sönder väven så som man så ofta hör det varnas för.
Vävaren vävde det i två halvor och sydde ihop det till ett täcke. Det är mycket snyggt gjort och hon har hållit inslagstätheten genom hela täcket, man måste faktiskt kolla för att se att det är ihopsytt. Jag hade lite bråttom då jag skulle göra det första täcket så jag vävde i en bredd men frågan är om det är så mycket snabbare egentligen...Det nyvävda och inte fållade täcket - ni som har följt bloggen länge kanske känner igen det? Det här är nummer två i det här mönstret :-) Och ja, det är också den där ufon som döljde sig bakom det blommiga tyget på vävstolen... det finns flera ufon kvar...

6 kommentarer:

Birgith sa...

En mycket vacker vävnad i en av mina favoritfärger. Tekniken kallas ju också smålandsväv och täckena västgötatäcken. De såldes förr av knallar som for i hela Norden. Var kommer ursprunget till "ditt" täcke ifrån?

MarieE sa...

Åh, så vackert! Intressant det du berättar om täcket.

Mångsysslare sa...

Vakkert! Mye arbeid bak et slikt!

textil sa...

Tack för snälla kommentarer! :-)

Anonym sa...

Åh, vad fint! håller på att sätta upp en provväv till smålandsväv. Är nyfiken på hur du har solvat?
ska göra ett liknande täcke som projekt på min vävkurs.

textil sa...

Tack! Pinsamt nog har jag slarvat bort mönstret och vävde den sista täcket efter originalet (och alltså inte efter mönstret) Fyra mönsterskaft hade jag i varje fall - det kommer jag ihåg. Tror jag.