torsdag 10 juli 2008

flytta garn på spinnrockskrokar

Det finns ett redskap som heter Woolee Winder som flyttar tråden jämnt över spolen men 200 dollar är ganska mycket för något man inte riktigt vet om det fungerar tycker jag. De har en modell som passar min Louët spinnrock men jag har inte provat den och heller inte Louëts egen variant med en krok som glider.
För några veckor sedan hörde jag talas om en kvinna som flyttade garnet på spinnrockskrokarna bara med hjälp av tramporna - det verkade ju nästan lika smidigt som Woolee winder så jag testade. På filmen tvinnar jag men jag kan använda samma metod när jag spinner också. Själva finessen är att man börjar med kroken längst bort och har garnet på vänstra sidan om man spinner Z och på högra sidan om man spinner S. Det kanske går åt andra hållet också - men det har jag inte lyckats med än så länge.
Man utnyttjar garnets tendens att sno sig när man släpper spänningen och det går lättare ju mera snodd garnet har. På en del av filmen har jag ovanligt mycket snodd men det beror nog mest på att det var så svårt att hålla kameran och trådarna samtidigt så jag fick göra om det några gånger.

Jag tvinnar "trädgårdssnören" av de grova alpackafibrerna förresten, tänkta till att knyta upp sockerärter och liknande. Garnet har jag spunnit utan något förarbete alls direkt från lockarna och det är både korta och långa fibrer - garnet är rätt så sticksigt och grovt. Tänkte mig att ett alpackasnöre borde ruttna i loppet av vintern och inte vara så hårt att det skär in i blommorna - miljövänligt och bra alltså - men vi får se hur det går med det. Först skall jag i varje fall se om det går att tova ihop snöret...

2 kommentarer:

Tina sa...

Helt otroligt! Det ser nästan ut som om det är trickfilmat! Ska bli intressant att höra om du lyckas får den att samarbeta även på "tillbakavägen".

Personligen har jag inte så mycket emot att byta krokar, men jag spinner kanske inte lika mycket som de i USA som lovsjunger sina wooleewinders.

textil sa...

Jag har klippt ihop två snuttar men att trickfilma övergår nog min förmåga :-)
Det är nog en kulturskillnad mellan USA och Skandinavien tror jag - och har nog inte så mycket att göra med hur mycket man spinner. Jag har en känsla av att många i USA som upplever att om något är svårt (som att byta krokar!) så uppfinner de ett redskap som skall lösa det problemet. Det kommer mycket fiffiga redskap av det synsättet men det kan ju bli för mycket av det goda också...