söndag 13 juli 2008

spoltenar del 2

Jag förstår av kommentarerna och av mail att många inte känner till så mycket om spoltenar, de är vanliga att hitta på loppisar här. Bakgrunden är troligen att i Sjuhäradsbygden var förläggarindustrin viktig för försörjningen under många år. (En förläggare är en pengastark person som köpte in garn, fick tyget vävt i hemmen och så sålde tyget vidare till kunderna). Vävarna fick betalt per meter och det var därför viktigt att få ihop så många meter som möjligt för lönens skull. De använde sig av spolrockar för att spola inslag och göra varprullar (för att kunna använda varpsticka under varpningen). Det var vanligt att hela familjen arbetade tillsammans. Kvinnan gjorde det viktiga - nämligen vävningen - och fick så hjälp av den övriga familjen till spolningen. Bilden ovanför visar dels en mann dels en liten flicka som spolar och är tagen ur "Maskin Makt".


Den här bilden kommer också från Riksutställningars utsällningskatalog "Maskin Makt" från 1977. Det står att "På 1840-talet vävde hemvävarna i Sjuhäradsbygden 78 % av allt bomullstyg, som då försåldes i landet." Det är därför rimligt att vävarna använde sig av de hjälpmedlen de kunde. Man kan tänka sig att det att köpa en spolmaskin var dyrare än att få någon att göra en spolten ( eller göra en spolten själv) till den spinnrocken som troligen redan fanns i hemmet. Jag tycker nog också att det verkar mindre arbetsamt att spola med spolrock än att använda spolmaskin och så kanske de tyckte också.Här är omslagsbilden till Björn Sterners bok "Textil hemindustri i Sjuhäradsbygden under 1900-talets första hälft". Där ser man också att kvinnan väver och mannen spolar på spolrock. Björn Sterners bok är en av de bättre böckerna om förläggarindustrin. Han har undersökt fakta, lönelistor, avstånd till firmorna, antal vävstolar och antal personer i familjen etc. och har fått fram trovärdiga uppgifter om hur vävarna egentligen arbetade. Han tar hål på en del myter som florerar kring hur snabbt de fick väva för att försörja sig och liknande. (En person kunde tex lämna in vävar för flera personers räkning och då går det förstås inte att räkna ut hur mycket en person hann väva under en vecka eller så...)

Allt detta bara för att säga att det troligen är spoltenar jag har köpt och även om man möjligen kan använda de till att spinna med så är de nog gjorda för att spola inslag och varprullar i bomull - till förläggarnas vävar för att vara helt precis :-)

Inga kommentarer: