onsdag 30 juli 2008

att mäta fibrer

Precis som man kan mäta grovleken på garn kan man också mäta grovleken på fibrer. Alpackaullen mäts oftast i mikron dvs i tusendelar av en millimeter. Det är diametern på fibern man mäter så det blir ju lägre tal, ju finare fibrer. Bilden visar mitt trädgårdssnöre av de grova fibrerna - jag vet inte alls hur grovt det kan vara. (Jag har tvättat snöret både på 30 och 40 grader i tvättmaskinen men det tovade inte i hop sig mera än det här förresten). Den härvan med handspunnet garn av alpacka som jag köpte var 24,8 mikron så det här är nog minst det dubbla eller så. Jakten på så låga mikrontal som möjligt skall jag nog skriva om en annan gång..
Här är det merino jag spinner på slända - jag gissar att det är 22 mikron ungefär? Det är en helt vanlig kvalite. Jag har mätt antal varv per tum (WPI) på garnet - det är ungefär 40 WPI. WPI är annars ett sätt att mäta som är allt för villkorligt för min smak. Som vävare vet man hur stor skillnad bara 1 tråd per tum kan göra...

Förutom mikron så finns det förstås krångliga engelska sätt att mäta fibrernas grovlek på också. Med tanke på vad jag berättade om garnnummer här vore det konstigt annars!
Bradford count är ett sådant sätt att mäta på - då räknar man hur många 560 yards härvor man kan få av ett pund fiber... Det är det här som brukar se ut såhär "80's", "100' s" och så vidare. Från fibrer som är 100's har man alltså fått hundra härvor (s = skeins) på 560 yard varje av ett pund fibrer. Här gäller att ju högre tal, ju finare fibrer. Jag får nog tillägga att det är teoretiska härvor och att det bygger på antaganden och vana hos ullsorterarna. Numera finns det tabeller som visar hur många skeins ett visst mikrontal skall tillsvara men själva metoden är alltså från tiden före mikroskopen... Här kan man läsa lite mera.

4 kommentarer:

Tvärslå sa...

Vilken otroligt intressant blogg det här var !
Jag är helt överväldigad :)

Elise sa...

Efter att ha spunnit alpackaull själv förstår jag att det kan gå att spinna utan att karda först, appropå ditt "trädgårdssnöre". Det ser dessutom dekorativt ut, med färgskiftningar och ojämnheter.

Anonym sa...

jag nästanpå älskar din blogg, eller är åtminstone mycket imponerad av din kunskap!

och så har jag ju förstått att du inte bor alltför lång bort från mig.

vem är du? håller du kurser? främst är det då i ullhantering jag tänker på.

snäääla!
/annan

textil sa...

Oj vad snälla ni är! Tusen tack! Det var mycket trevligt att komma hem till sådana kommentarer :-)
(Jag har under de senaste veckorna inte kommit åt att läsa kommentarerna men nu är jag hemma igen och internet funkar äntligen som det skall).

annan: tyvärr håller jag nästan aldrig kurser - det brukar bli för mycket jobb och för lite betalt för min smak. Däremot kommer jag gärna och hälsar på och berättar lite om vad jag kan i utbyte mot en kopp kaffe eller så...även om ullhantering kanske inte är min starka sida :-)