måndag 31 mars 2008
norsk merino
lördag 29 mars 2008
cheviot, suffolk och bilkörning
Jag fick höstull och fårägaren har mera om någon är intresserad. Den ljusa ullen är den från suffolk och det finns mera av den också förutom från det vanligaste vita norska fåret, norsk dalasau.
Tillägg: Ni skall nog ta mina uppgifter om fårraser och årtal med en stoor nypa salt... efter lite googlande verkar det inte stämma alls. Dags att läsa nya boken "In sheep's clothing" kanske?
onsdag 26 mars 2008
snygga garnnystan
Här om dagen hittade jag nystan som var lite annorlunda än de vanliga. Jag tror de är nystade för hand och utan nystpinne men jag vet inte riktigt hur de är gjorda. Finessen är de är spetsiga men med platt botten så att de står stilla när man använder de - och så är de snygga förstås :-) Någon som vet hur de är gjorda?
fredag 21 mars 2008
trevliga loppisfynd
Jag har också hunnit med att fynda på loppis under påsk. En nystvinda - eller överdelen av en kanske jag skall säga med hållare för nystanet i mitten och reglerbar storlek. Loppismannen skulle leta upp foten lovade han. Dessutom hittade jag en annorlunda spolställning för tre spolar - ett hemmabygge från Nordmöre sa han. För mig visar de att det inte alls är länge sedan spinning var en vardaglig och allmän aktivitet på gårdarna - och sa hoppas jag förstås att mina spolar passar :-)
onsdag 19 mars 2008
mera om Spinnvilt.no
fredag 14 mars 2008
Spinnvilt.no
Fördelen med bilkörning är att man kommer till trevliga ställen! Här är en bild från hyllorna hos Spinnvilts butik - jag handlade allt från norsk merino till mohair helt tills pengarna tog slut:-). En liten snabbkurs i spinning hann vi också med - mycket trevligt. Jag rekommanderar ett besök om ni har vägarna förbi!
torsdag 13 mars 2008
bilkörning

Det blir inte så många nya inlägg här på bloggen under påsken även om jag skall forsöka blogga från mobilen nu också. Blir det helt tyst härifrån beror det på att det inte funkade den här gången heller...
Därför får jag passa på att önska alla läsare en trevlig påsk med mycket god mat, gott hantverk och trevligt sällskap! Och så gott väder förstås! :-)
onsdag 12 mars 2008
måndag 10 mars 2008
texel
Och bilden är på den texel-ullen som jag egentligen sorterade bort här. Det är några noppor eller "präster" som ni ser. Jag färgade ullen i mikron med Zeniths reaktivfärger för ett par dagar sedan och har kardat för hand sista omgången - det får bli ett effektgarn :-)
shetlandsull och bouclé
Det blev ett lätt och mjukt garn - elastisk och helt annorlunda än strumpgarnet. Frågan är bara "vad kan man använda ett sådant garn till?". Trevligt att göra och spännande att följa omvandlingen från nyspunnet till tvättat men jag lyckades inte komma på något kul att göra med garnet - så det fick bli en pyttehärva medan jag funderar på användningsområden för nya försök...
lördag 8 mars 2008
fredag 7 mars 2008
brickvävning Oseberg typ IV del 4
Såhär ser det ut när jag väver och vrider framåt. Jag stramar ofta inslaget med skytteln direkt, på filmen är det för lite inslag på bandskytteln och silket glider lite, det syns i början på filmen. Skytteln är också lite för stor för mitt 4 mm breda band. Många föredrar att lägga in inslaget och lämna en liten ögla i kanten, vrida om brickorna och så dra åt det första inslaget före man lägger in inslag nummer två.
Jag väver också med relativt lös spänning på varpen - brickorna vickar lite - men det blir lättare att slå till och framför allt får jag mindre belastning på ryggen. För några år sedan vävde jag ungefär 50 meter band på kort tid - då blir man mycket medveten om vilket arbetssätt som fungerar bäst för en själv! :-)
virknålar med ljus
tisdag 4 mars 2008
en lustarm?
lördag 1 mars 2008
brickvävning Oseberg typ IV del 1

Tyvärr har museet lyckats förstöra mycket av fynden - "man måste ju förstå att svärden är viktigare" sa en expert - men Nockert har i varje fall gjort så gott hon har kunnat med det materialet som finns kvar. Boken är inte bra, det är sällan man ser en så rörig och dålig redigerad bok för inte att tala om att det tog över 100 år för att få den publicerad! För närmare 1000 kr får man nytryck av gamla artiklar, nya suddiga färgbilder och så några nyskrivna artiklar där iofs ett par är relativt intressanta.
Bandet hade öglor av inslaget i kanten, de användes troligen till att sy fast bandet. När band är oliksidiga är det ofta för att det skall sys fast på kläder eller något annat tyg. Det var 0.5 cm brett och har 20 silkeinslag/cm.

Vill man varpa på traditionellt sätt är varpordningen såhär:
3 x 4 röda
4 blå
3 röda + 1 gul
2 röda + 2 gula
3 röda + 1 gul
4 blå
2 x 4 röda
Totalt 40 tr i 10 brickor
brickvävning Oseberg typ IV del 2
Därefter kommer mitt bandfäste och min lilla varpa. Överst ligger tre olika bandskyttlar och garnet som är silke 60/2 står på kvittohållarna. Inget av detta är egentligen nödvändigt för att väva. Det går bra att varpa på stolar, på golvvarpa eller mellan tvingar, man kan knyta istället för att ha ett bandfäste och så vidare.
brickvävning Oseberg typ IV del 3
En bild av bandet tagits lite på snedden så att man bättre ser hur mönstret bildas av trådarna i de tre mittbrickorna.
Om man är nybörjare blir det lite lättare om man tar ett grövre garn, mitt band blev bara 4 mm brett och det kan vara lite pilligt för en nybörjare. Det går bra med nästan vilket garn som helst men det skall helst vara starkt och hårt tvunnet. Virkgarn i bomull är lätt att jobba med eller möbelåtta om man vill ha ullgarn - men jag har vävd i allt möjligt från mattvarp till sytråd.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)