torsdag 15 november 2007

ullsortering och karding

Det är inte lätt att sortera ull när man inte kan! Typiskt handlingsburen kunskap där man behöver en kunnig person som visar på skillnader och olika kvaliteer på ullen från samma lamm. Jag valde den enklare varianten - skräp i plastburken, kort och smutsig ull i papperskassen och ren och långfibrig ull i korgen.


Såhär mycket fin ull blev det från bara ett lamm och det är en stor korg. Det är texelull som det sägs antingen inte går att använda till något alls och därför bara slängs - eller som sägs vara en exklusiv ull för sängkläder/madrasser eller som är speciellt bra ull till ytterkläder/kläder - allt beror som vanligt på var man läser. Alla verkar däremot överens om att texelfåret härstammar från kusten mellan norra delen av Frankrike och Danmark och att den har fått sitt namn från ön Texel och att namnet uttalas tes-sel och att det är köttfår. Troligen skall ordet textil också komma från namnet på ön jag skall nog forska lite mera på det före jag säger något säkert där.
För att testa att karda ullen började jag först med den korta och smutsiga ullen från papperskassen. Bilden visar ullen efter två genomkörningar i kardmaskinen och jag blev glatt överraskad, kardfloret ser mycket bra ut. Kardmaskinen ville bara ta 40 gram den här gången så det är nog olika från ull till ull hur mycket man kan lägga i. Jag skall testa att spinna en del direkt och en del har jag tvättat idag, det ligger nu till tork. Ullen blev kritvit - så vit att hade jag inte följd ullen hela vägen från lammet och hem så hade jag varit säker på att den var blekt. Jag tycker dessutom att den känns mjuk och följsam - inte alls sträv och stickig som den "skall" alltså. Vi får se hur det går.

9 kommentarer:

Mångsysslare sa...

Er spent på å få vite hvordan ullen blir etter spinning. Du får beskrive kvaliteten på tråden så godt du kan. ;-)

Tina sa...

Jag har ju hört att texel inte är något man har för ullens skull, så det är kul att läsa att den verkar bra. All ull har väl sina fördelar, så man ska inte förkasta något bara för att alla andra säger så antar jag.

textil sa...

Jag har inte börjat spinna än - har lite svårt att bestämma mig hur jag skall göra. Det var kul att se hur ullen torkade - man ser bokstavligen hur vattnet rinner av fibrerna så vattenavledningsförmågan är det inget fel på i varje fall! Ett vikingasegel kanske vore något? :-)

Åsa i Skuttunge sa...

-en liten fråga - Vilken sorts kardmaskin är det du har? Det är samma som på filmen eller hur?

textil sa...

Jag har precis skrivit om kardmaskinen - tänkte att du och de andra som läser ville veta mera om den :-)
Rexenne har ett annat märke, tror det står i eftertexten vilket det är men egentligen spelar det nog inte så stor roll, de verkar ha samma konstruktion allihopa.

Zmul^ sa...

Hej du.Hur tycker du att texel ullen är? Jag är nybörjare, vi har skaffat 2 små texel får .Vorekul att kunna tova med den men överallt jag har läst så står dett att den inte är någon bra..?? Vad tycker du..mvh
Zmul

textil sa...

Vad kul med texelfår!
Jag gillar den texelullen (av lamm)jag fick från Egeby. Garnet jag har spunnit av den har blivit mjukt, spänstigt och kul! Den liknar mycket på Corriedale som är poppis bland handspinnare. Men jag har också en del texel från vuxna får och den är sträv och sticksig. Den har mycket "stuns" så jag tänkte använda den som fyllning till ett täcke - den borde bli perfekt till det.
Och så har jag inhandlat handfärgad texel från en etsy-shop och den verkar bra till stickgarn. Till tovning har jag bara hört att man får jobba myyyycket och läääänge före texelullen filtar sig men jag tror inte att det är omöjligt - bara arbetsamt! Det kan hända det går snabbare om man tillsätter ammoniak eller något annat men jag har inte testat det.

Guestas Lela sa...

Hej.
Känner du någon som säljer texel ull skall ha det till babynest.
Mvh
Madde

Anonym sa...

Hej!
Citat ur ditt inlägg: "Alla verkar däremot överens om att texelfåret härstammar från kusten mellan norra delen av Frankrike och Danmark"
En liten geografisk upplysning är att där ligger Nederländerna och Texel är en nederländsk ö.
Alltså en fårras från Nederländerna :)
M.v.h. Dianne