tisdag 13 november 2007

karda med kardmaskin


Första försöket med kardmaskin. Ullen är den jag tvättade i varmt vatten, den är lite "seg" fortfarande och så långfibrig att den troligen inte var något bra första val för att testa kardmaskinen. Ingen bruksanvisning följde med så det tog lite tid för jag upptäckte att man ställer in avståndet mellan rullarna genom att vrida på de vita plastskivorna.Två borstar var det med. Jag har än så länge inte upptäckt hur de skall användas på ett effektivt sätt - eller vad som är skillnaden på de två.Jag vägde upp 80 gram ull som tydligen är det man kan karda på en gång - 80 gram blir mycket ull även man har tung och fet ull som jag! Första försöket gick väl sådär...Jag delade upp kardfloret och rullade ihop det till det som jag kallar "tullar" men som nog heter rullar på svenska. Det blev en fyra-fem stycken som är olika hårt rullade och har olika mycket fibrer. Nu skall jag se om jag hittar en bra storlek och om det går lätt att spinna av det - annars får jag nog karda om rullarna för hand efteråt. Det skall förhoppningsvis bli tunnt och hårdtvinnat garn som kan passa till varp.

6 kommentarer:

Tina sa...

De där borstarna använder jag till att göra rent kardmaskinen efteråt, tar bort all ull från stora och lilla trumman. Men jag har bara en borste.

Jag brukar oftast köra ullen en 5-6 gånger genom kardmaskinen, beroende på vad det är för fiber och vad jag ska ha det till. Jag tror många kör bara en omgång, och är sedan missnöjda med kardmaskinen, men oftast blir det bra om man kör flera varv.

Vad är det för märke du har?

Mångsysslare sa...

Det lille jeg har sett av kardemaskin ibruk, så tok man ikke maks mengde ull på, men litt mindre, og som Tina skriver: kjør ullen flere ganger, så blir det jevnere.

Hun jeg så bruke kardemaskinen hadde mistet sin børste og brukte en strikkepinne både til å få løs ullen og til å få bort evt rester som sitter igjen.

Jeg synes det så ut som en Löett kardemaskin. Har jeg rett? Skulle være interessant å vite hva den kostet. Lykke til videre!

textil sa...

Jag tror att den är från Strömsholms träindustri men är inte helt säker, jag har fått låna den av en snäll kompis så tyvärr vet jag inte vad den kostade men den var säkert inte billig.

Många har varit missnöjda med kardmaskiner därifrån men jag tycker den är bra (än så länge!). Det är nog många "handhavandefel" när det gäller kardmaskiner - spesiellt när det inte följer med bruksanvisning förstås.

Skall forsöka berätta mera om hur jag gjorde lite senare idag...jag blev glatt överraskad när jag kardade "skräpull" igår :-)

ingrid_in_sweden sa...

Halloj,

Jag kör också en fem sex gånger i kardmaskinen - det måste man och jag tesar även innan när man inte har en 'picker' :-)

ingrid_in_sweden sa...

Förresten 'tyllen' säger man i norra Sverige ;-)

textil sa...

Tyllen och tullen borde vara samma ord. En tull kan också betyda trassel (om garn) så det passar mycket bra för rullar man gör för kardgarn tycker jag :-)