onsdag 7 november 2007

tvätta ull i havet

Det har varit fint väder här idag så det var läge att avsluta tvätta-med-salt-experimenten med ett realistiskt prov.Funderade på att hålla till här i solen men bestämde att jag fick hitta ett lugnare ställe. Ullen hade nog blivit filtad ihop direkt.Ullen är gammal ull, troligen finull från förra gången jag tyckte det var kul att spinna. Jag vågade inte ta den nya fina ullen från Egeby trumpetaregård. Det här var ull jag har funderat på att slänga, den var ihoptovad och smutsig.


Havet var lite lugnare här men det var fortfarande mycket rörelser i vattnet. Ullen fick ligga ungefär 10 min i tvättpåsen.


Såhär blev resultatet efter två-tre sköljningar i kranvatten hemma. Ullen har filtad ihop sig mera än garnet jag tvättade men garn och ull beter sig olika så jag vet inte om man kan dra några slutsatser av just det. Jag plockade och rensade inte den här gången, ullen åkte direkt från plastpåsen (!) till tvättpåsen utan något förarbete alls. (Det röda skenet på bilden beror på den röda plastbaljan ullen ligger i).
Mångsysslare föreslog i en kommentar att garnet från förra inlägget troligen hade börjat filta sig. Det tror jag stämmer även om processen kanske heter något annat? När man tovar kan man se att stickat t.ex blir större precis i början, först blir det lösare och större - sedan börjar det gå ihop. Det är nog precis detta som har skett med mitt garn förutom att jag stannade processen före garnet började gå ihop igen. Tycker det verkar som en rimlig förklaring men jag skulle önska att någon som verkligen kan detta, kunde förklara vad som händer. Eller bara tipsa om någon bok där det har beskrivits kanske.

Och så har jag tvättat mera ull men tråkigt nog på ett helt vanligt sätt - 45 grader varmt vatten och med en sköljning.... inte alls så kul.3 kommentarer:

Tina sa...

Herregud, ska det vara KUL att tvätta ull? Jag ser det mest som ett nödvängit ont.... :)

Mångsysslare sa...

Så koselig det ser ut til å være der ved havet. Har du sammenlignet resultatet med de tidligere forsøkene dine? Tenker mest på om ullen blir mer fri fra plantedeler som dyrene har samlet i ulla.

Det der med at ullen først utvider seg i tovingsprosessen har jeg ikke tenkt over før du skrev det, men jeg har jo erfart det hver eneste gang. Det skjer jo selv om det bare er kardet ull også. Tenk at noe så selvsagt kan være så totalt fjernt fra bevisstheten. Jeg skulle aldri kommet på det hvis jeg skulle beskrive hva som skjer.

Synes forresten Tina sin kommentar er herlig. Jeg ser nok også mest på det som nødvendig onde, men eksperimenter er alltid interessant.

textil sa...

Är det inte kul får man göra något så det blir kul! :-)
Men egentligen har jag nog kommit fram till att jag bara skall tvätta den ullen jag skall färga före jag spinner - tycker det borde räcka med att först tvätta garnet efter spinningen och därefter väven, nålbindingen eller vad det nu kan bli av garnet. Jag kanske skall göra på lite olika sätt förresten :-)