fredag 29 februari 2008

norska dräkter

Ragnhild Bleken Rusten avled i 2001 före hon blev klar med boken om Folkedrakt og bymote i Gudbrandsdalen 1650-1940, det verkar vara fallet för många författare av böcker om textil tyvärr. Det märks då och då att boken inte riktigt blev färdig, jag kan inte hitta referanserna till det sista bildet tex men det är ju inte så störande när man vet varför.
Hon skriver om skräddare och vantar, om livkjolar och underkläder och mycket annat även om hon inte tar med så många detaljer som den danska boken jag berättade om här.Här är ett exempel från boken - det är brudklänningen till Marit Eriksdatter Kongsvold som gifte sig i 1841. Brudklänningen i original på den övre bilden och hur en konstnär har tolkat den under. Om man tittar lite mera noggrant på klänningen på den målade tavlan ser man att konstnären här ändrat både här och där - speciellt tydligt är det på tungorna. Man kan fundera hur korrekt blir det egentligen för de som syr efter medeltida tavlor?En annan kul bild visar de enorma saxarna som användes vid skärningen av kläde, titta på saxen som hänger på väggen! Tyvärr står det alltså inte i boken var originalbilden finns så jag tar tacksamt emot tips om det. De andra redskaperna som hänger på väggen verkar vara kardborrar för att rugga upp väven.
Ragnhild Bleken Rusten har en lite längre diskussion om användandet av kläde och vadmal, hon menar att ha bevis för att kläde tidigt tillverkades i Gudbrandsdalen. Apropos den diskussionen och andra liknande teman så skulle många från "dräpo" - eller "bunadpolitiet" som det heter på norska, må bra av att läsa både hennes bok och boken om de danska bondedräkterna... Bleken Rusten var i en period medlem i bunadsnämden i Gudbrandsdalen.

Inga kommentarer: