Danske bønders klædedragt är skriven av Ellen Andersen och utgiven i 1960. Första delen är en historisk översikt över dräkter från 1600-talet till och med 1800-talet och som berättar om allt från förkläden till olika sätt att knyta sina huvuddukar. Det är trevligt att läsa en bok som inte bara tar upp de stora klädesplaggen men också funderar kring de små sakerna som tillhör en dräkt. Den delen är på 152 sidor, andra delen handlar om de olika områdena och dräktskicket där och är på ungefär 300 sidor. Den senare är mera en katalog över dräktskicket i de olika områdena och innehåller också mycket intressant men är lite mera svårläst. En sammenfatning på engelska och några mönster finns också med.
Den här masken är en av de lite mera lustiga beskrivningarne - eller som vi som nutida människor har lite svårare att förstå kanske. Det är faktiskt ett solskydd som bondflickorna använde. Tydligen var det ute att vara solbränd och sportig.
Och så här skulle man gå klädd till begravning. Flera än jag som ser vissa likheter mellan de här danska dräkterna och andra klädesplagg som diskuteras mycket just nu? Burkha-liknande kläder och slöjor fanns tydligen i Danmark för ett par hundra år sedan.
Kvinnorna skulle också ha många vadmalskjolar samtidigt - en 5-6 stycken på en gång eller helt upp till 11 skriver Ellen Andersen. Hur tungt kunde det vara att gå med så många vadmalskjolar samtidigt? Men man förstår varför det inte behövdes underbyxor eller ytterkläder... och att förkläden var nödvändiga i den perioden kjolarna var helt öppna framtill.
lördag 16 februari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hei! Tenkte kanskje jeg kunne se bilder av putene du har laget i dag, men det kommer vel senere. Er spent på hva du vil skrive til dem. Dette var forresten en bok jeg kjenner igjen. :-)
Nå er det gjort!:-)
Skicka en kommentar