onsdag 27 februari 2008

kocklår, lustarmar och inga präster

I en dansk bok såg jag att man kallade garn som var tjockt och tunnt - lite ojämnt alltså - "kokkelår" och "lusetarmer" - tyckte det var lite kul och en bra beskrivning på mitt garn! Här ligger det otvättat på vågen - 97 gram. Jag undrar var de övriga 4 grammen har tagit vägen - det var 101 gram när jag började. I samma bok står det att noppor i kardfloret kallades "präster" - jag har lite svårare att se något sammanhang där :-) men det fanns det inga "präster" i fibrerna från Spinspiration och jag har varit noggrann med att spinna upp allt material. Får väl skylla på vågen...Här hänger garnet till tork efter tvätt, jag tyckte inte det behövdes att tyngas ner och det gick bra.
Och så början på halsduken - mönstret är "börja med 4 maskor, öka mer eller mindre snabbt tills man har 40 och sticka tills garnet tar slut eller tills halsduken når 2-3 gånger runt halsen, avsluta på samma sätt som början". Jag har stickor nr 3. I och med att det inte finns någon stickad kant så vrider stickningen sig så att man inte ser avigsidan och den blir till en "rund" halsduk som är mycket behaglig att ha på sig.

2 kommentarer:

Tina sa...

Mystiskt med de 4 grammen. Jag vet att luftfuktighet kan påverkar vikten på ull, men det låter lite väl mycket tycker jag.

Jättefin halsduk, och trevligt mönster til sådant garn. Verkligen mjukt och skönt att vira några varv.

textil sa...

Det verkar vara ett allmänt problem faktiskt - att det blir färre gram som spunnet än som fiber. Hörde om en tävling på ett spinnforum där man skulle se hur långt man kunde spinna 20 gram fiber och några fick bara 19 gram garn - 1 gram hade försvunnit. Man undrar varför - något med densitet och sånt kanske?
Men det var därför jag vägde garnet. Vågen är inte så noggrann - det är en vanlig köksvåg, så jag tror inte att man kan dra någon vettig slutsats av det - men det var lite intressant i alla fall. :-)
Kul att du tyckte om halsduken!