tisdag 27 november 2007

rengöring av kardmaskin

Nu var det dags att rengöra kardmaskinen lite mera ordentligt. Först tar jag av drivremmen, den sitter inte så hårt.



Jag drar ut axeln till den lilla rullen och torkar av den. Det samlas ullfibrer runt den speciellt på höger sida av kardmaskinen.



Därefter tar jag ut de vita plastrundlarna och torkar av de inuti. Hålen för axeln är inte centrerade i plastrundlarna och det gör att beroende av hur hålen står, kommer axeln och därmed lilla rullen närmare eller längre ifrån den stora. Höjden blir också olika beroende på om de är uppe eller nere. Så är det bara att sätta ihop kardmaskinen igen och fortsätta karda, hela processen tar bara någon minut eller så.
Plastrundlarna har ett lite hål på sidan som gör att man snabbt kan vrida de i rätt läge utan att demontera maskinen, jag använder änden av en virknål.

2 kommentarer:

Arachne sa...

Blir så glad av att se det här! Tyckte i så många år att jag blivit lurad när jag köpte den där kardmaskinen - men den verkar ju inte så tokig längre! Det gällde visst "bara" att sätta igång och verkligen använda den och inte ge sig förrän man begripit den! Jag misstänker att det lilla Ikea-nyckel-liknande verktyget som följde med var till för att justera de vita plastrundlarna...

textil sa...

Kan hända nyckeln hör till ja! :-)
Tror kardmaskinens största (och enda?) fel är att det inte kommer med någon bruksanvisning - tänk hur många klagomål de hade undvikit om de bara hade skrivit lite om hur man gör...