När man har spunnit garn är behöver man ofta härva garnet för tvätt eller färgning. Här är två av mina härvträn, de är importerade från Nya Zeeland (vilket känns lite onödigt iofs) men det danska härvträet jag köpte knäcktes tyvärr efter några år och gick inte att reparera. Det är två olika storlekar - en för normal storlek på härvor och en för minihärvor. De ligger på min 40-liters balja med grovkardat texel.
En härvel jag hittade på loppis för många år sidan. Här vevar man på garnet och tar av härvan genom att dra ut en pinne i den ena armen. För anledningen använder jag sushipinnar både till att låsa armen och till att hålla veven på plats. Det går snabbare att veva en härva på härvel än att linda garnet på ett härvträ.
Närbild av låset på armen.
Jag har inte lyckats hitta någon knäpphärvel till ett rimligt pris tyvärr. Knäpphärveln ser ungefär likadan ut men har en mekanism som knäpper till efter tex 60 varv. Då blir det lättare att räkna ut hur stora härvor man har. Ett mera modernt sätt är nog att använda varvräknare av något slag - en distansräknare för cyklar hade passat om det inte vore för att de mäter med en noggrannhet på 100 meter... Affärer med redskap för fiskare skall ha passande mätare men jag har inte kollat upp det än så länge. Det finns att köpa speciella räknare för garn från USA.
När man skall använda härvorna behöver man nysta upp det igen eller eventuellt använda någon ställning om man spolar direkt från härvan. Här är två nystvindor, den till höger är för vanliga ullhärvor och av normal storlek, den till vänster är extra stor och används för gammaldagsa linhärvor som nog inte finns att köpa längre. På bilden saknas träskruven på nystvindan för lin - den har standardstorlek så man kan enkelt byta ut den.
Uppsatt tillsammans med nystmaskinen ser det ut såhär. Nystvindan är så lätt att det räcker med att veva på nystmaskinen för att den skall gå runt. På bilden står nystvindan horisontellt men det är lika vanligt att vända på den så den står vertikalt i förhållande till bordet. I princip är det bara en massa träpinnar som är ihopknutna med tråd på en ställning - tråden slits efterhand och man ser hur jag har arbetat med olika sorters garn just när trådarna har gått av. De blåa trådarna var till en ripsmatta, de gråa var till ett tyg ...
Min gamla nystmaskin är lagad med tejp. Man kan använda tomma toapapperrullar att nysta garnet på, de passar precis. Nystanen håller bättre formen om man skall lagra de en längre tid, toarullarna fungerar också bra om man varpar men då måste man varpa med tråden som löper utifrån.
Här är en annan modell av garnvinda. Den har två cirkelformade trummor som härvan löper runt, man kan reglera avståndet mellan dem så den passar olika stora härvor. Jag använder den sällan men den är smidigare om har "levande" garn och vill spola direkt från härvan. I hörnet står stapelbara plastbackar med hjul från Ikea som är mycket bra att lagra garn i, Ikea har tyvärr slutat sälja modellen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Tusen takk for titten! Ble sittende og kikke gjennom hele bloggen, veldig inspirerende å lære om prosessen fra fiber til garn. Sjeldent man lærer så mye på en bloggbesøkrunde, men det gjorde jeg idag.
Så masse flott garnutstyr!! Blir helt imponert jeg:-D
Takk for hyggelige kommentarer! :-)
Jag har en sån där jätte härva lin som jag köpt på loppis - jag har undrat hur man egentligen skulle hantera den. Om vi ska träffas nån gång kan vi ju se om vi kan fungera ihop...?????
Självklart åsa i skuttunge, det kan bli kul!:-)
Vilken tur du hade som hittade gammalt lingarn - det som brukar vara så snyggt!
Skicka en kommentar