lördag 6 december 2008

spinna på spolmaskin

Mina spinnexperiment fortsätter... nu har jag spunnit på spolmaskin på riktigt för första gången. Det var riktigt kul - men kanske lite arbetsamt. Veven är för liten för att det skall vara riktigt bekvämt - men man får mycket snodd på en gång och kan dra ut fibrerna lååångt. Jag gjorde en liten pappskiva till tenen för att ha att linda emot men veven går så nära att egentligen gjorde den nog ingen nytta alls.Första härvan med Manx Longhton-ull. Det är trevliga fibrer - lite korta men med mycket spänst och relativt mjukt. Jag delar upp fibrerna i korta bitar - det är ett topsband - och viker de och spinner därifrån. Det går bra även om man nog helst skall ha snygga kardrullar att spinna med.


Det var lite svårt att få jämn snodd- det är inte lätt att räkna varv när man inte känner till utväxlingen på spolmaskinen... och det går inte riktigt lika mycket på tenen som man tror, härvorna blir små. Det var ett kul experiment men jag skall nog inte köpa någon charka som jag funderade på - spinnrockar är faktiskt både bättre och lättare att spinna på :-)

7 kommentarer:

Elise sa...

Vilken vacker ull. Spännande spinn-experiment du håller på med.

Och vad bra du skrev om hur olika spinnrockar fungerar. Några saker där som jag hade funderat över som jag fick svar på.

Tvärslå sa...

Intressant.

Birgith sa...

Om du föredrar att spinna på spinnrock men ändå vill ha garn spunnet som på långrock/charka kan du ju sätta en spolten på spinnrocken att spinna på.

textil sa...

Alltid lika trevligt att höra att ni gillar bloggen, tack!
Birgith - jag har tittat lite på de nya spinnrockarna med spolten men det räcker nog med en vanlig spinnrock för mig tror jag.

Bloggspinner sa...

Så morsomt. Jeg gjorde det samme spinneksperiment med akkurat den samme type spoleapparat for 20 år siden. Og jeg endte med den samme erfaring som deg. Så jeg fortsatte med rokken min. Men etter jeg prøvde Majacraft sin Stylus for noen måneder siden ble jeg virkelig imponert. Den var super å spinne på.

Birgith sa...

Även på en vanlig spinnrock kan man använda en spolten. Så gjorde ju "di gamle" för att spola sina spolar till spinnrocken. Ingen specialspinnrock behövs för detta.

textil sa...

Jag hoppas få prova en Stylus någon gång men egentligen tror jag att jag gillar en vanlig spinnrock bäst. Tråkigt nog passar inte de spoltenarna jag skrev om här http://hantverk.blogspot.com/2008/07/spoltenar.html till spinnrockarna annars hade det varit ett alternativ förstås :-)Samtidigt funderar jag på om spinnrockar med många olika funktioner är bra - eller om det är bättre att ha specialiserade redskap som är bra på just det de skall göra och inget annat? Tycker det ofta är så att de redskap som skall kunna "allt" inte riktigt är bra på något...