tisdag 16 december 2008

lite om copyright - eller hur det kan bli...

Min gamla stickade tröja i det traditionella norska mönstret som kanske eventuellt möjligen heter Marius... Copyright inom hantverk är alltid svårt och ibland händer det att folk blir osams om vem som egentligen äger ett mönster och det har varit fallet i den här saken. En person stickade en tröja, en annan gjorde om mönstret lite och har sedan dess hävdat att hennes mönster har verkshöjd och alltså att hon har copyrighten på det. Det blev en bitter strid om pengar och copyright-rättigheter. Här kan ni läsa mera om hur det kom sig att det blev såhär...
Boken som nämns där författaren fick ändra texten, är Annemor Sundbös "Kulturskattar från fillehaugen". Annemor Sundbö hade en shoddy-fabrik - alltså en fabrik som tog emot yllelump från privatpersoner. Hon har berättat om sina många fynd från lumphögarna i flera olika böcker.

Jag vet inte riktigt vad moralen i historien kan vara- att inom hantverk är det svårt att skydda mönster inspirerade av traditionell design kanske? Eller att det är nästan omöjligt att värja sig mot någon som ändrar bara lite på ens design? Eller bara att hantverkare borde lära sig mera om copyright-lagstiftningen?
Själv konstaterar jag att t.ex det lokala hemslöjdsbladet använder bilder av hantverkares alster utan att berätta vem hantverkaren är...

4 kommentarer:

Tina sa...

Det är säkert lite av varje, men jag tycker det verkar vara väldigt vanligt att hantverkare inte kan/bryr sig om copyright, iallafall inte de som inte behöver livnära sig på det hela.
Trist, för det förstör ju för de som faktiskt investerar tid och kunskap i att uveckla och föra vidare.

Jonas sa...

Copyright känns fel när det gäller hantverk. Får jag sticka en grön tröja med röd krage eller har någon patent på det?!

textil sa...

Ja visst är det så Tina - om det är ok att kopiera någon annans alster, tar man ifrån den personens möjlighet att sälja sina saker dvs försörja sig - och dessutom möjligheten att förkovra sig i hantverket. Det blir bara hobbyhantverkare kvar och de hinner aldrig komma upp till samma kvalitet som en yrkesverksam hantverkare kan uppnå. Jättetråkigt är det. För att ta ett exempel; det är skillnad på arbetet till någon som har det som hobby i två timmar i veckan under några år och på någon som arbetar med det samma på heltid under ett helt yrkesliv.

Jonas - du tar nog fel här. Dels är copyrightlagstiftningen till för att folk skall äga resultaten av sitt eget arbete (och därmed kunna försörja sig på det!) dels är det så om både du och jag designer en grön tröja med röd krage, så blir inte tröjorna likadana. Jag är helt säker på det där sista :-)

Anonym sa...

Konstig tröja "Marius" - hetar den så?

Använder du den tröjan, eller ligger den ock skrepar?

Har du några planer för din Marius kanskje?