söndag 7 december 2008

spinna på spolmaskin del 2


Såhär blev det bruna garnet jag spann på spolmaskin, det blev fyra små härvor till slut och kanske 70 gram. Det verkar rätt så långt men jag har inte mätt det. Garnet blir lättare och luftigare når man spinner på det här sättet så det är nog längre än vad man tror.
Bredvid ligger ull/silkegarnet jag berättade om för några dagar sedan. Här tvinnade jag ullgarnet runt silketråden dvs jag lät ullgarnet linda sig runt silketråden.Och här är merinon till det garnet jag spann med en hand och tvinnade med kedjetvinning - det är "fulmerino" säkert producerat utan tanke på varken miljö eller djur...


Och så till slut den lilla filmen som skulle visa hur jag spinner på spolmaskinen och på spinnrocken. Den nya kameran är inte så lätt att filma med har jag upptäckt för inte att tala om hur krångliga de medföljande programmen är... Jag håller tråden i ungefär 45 grader från spetsen på tenen - precis som man skall - även om det faktiskt inte ser så ut här. Och ja, spolmaskinen behöver smörjas.

Sista delen visar hur jag höll den röda merinon, där hade jag också lite problem med kameran så spinnrocken blev inte med... Men jag vek ullen och började spinna med fibrerna mitt i "vecket". Jag har spinnrocken inställd med precis rätt indrag så att den ger det mothållet som behövs när man drar ut fibrerna samtidigt som man fortfarande kan släppa garnet in på spolen. Det går mycket snabbt att spinna på det här sättet men jag har en tendens att dra ut tråden lite för långt, ungefär 45 cm skall det vara har jag läst.

Konklusionen än så länge är att det är mycket enklare att spinna på spinnrock än på spolmaskin. Och det var väl ungefär vad man kunde vänta sig ;-)

2 kommentarer:

kd sa...

Så enkelt det ser ut!

textil sa...

Vad bra! :-)
Men det är inte så svårt egentligen. Man får hålla koll på hastigheten på tramporna, på hur fibrerna dras ut och hur mycket snodd man vill ha, sedan är det bara att spinna på.