onsdag 22 oktober 2008

sticka runt på två stickor

Jag håller på att teststicka med mina handspunna garner - det blir småsaker som mobilväskor och kameraväskor. På bilden stickar jag något som skall bli en kameraväska efter filtning är det tänkt. Jag stickar runt - eller fram och tillbaka kanske man kan säga?Jag hittade inga stickor så jag använde en rundsticka men samma princip gäller för två vanliga stickor förstås. Man stickar varannan maska, en rätmaska som tillhör framsidan, lyfter maskan från avigsidan (och håller koll på att garnet ligger på rätsidan) stickar nästa maska rät och så vidare. Tekniken används mycket för dockkläder, skärp och annat smått men kan förstås användas för större saker också, det tar lite längre tid att sticka bara.
Garnet är ett av de första jag spann förra gången jag tyckte det var kul att spinna - det hade nog mått bra av lite mindre snodd och lite mera tvinning.Här är jag på gång att byta färg och då ser man förhoppningsvis lättare hur det funkar. På det stickade är de bruna rätmaskor och de lila tillhör avigsidan. Jag har jämnt antal maskor och stickar sista maskan på varvet rät, lyfter över den och det blir den första aviga maskan på nästa varv.Andra varvet med brunt garn. För att hitta rätt grovlek på stickorna lägger man två trådar bredvid varandra på en linjal och mäter hur många mm det blir. Antal mm visar grovleken på stickorna. Jag mätte det lila garnet och skulle ha stickor nr.5 - det dubbla garnet mätte 5 mm på linjalen. Men det blev en rundsticka 8 - den låg närmast :-) Det spelar nog ingen roll när jag skall filta ihop väskan till förhoppningsvis rätt storlek.Den här mobilväskan är däremot stickat med stickor 3.5 mm, det lila är samma garn. Lite tjockt blev det förstås - jag tänkte mig att det skulle skydda mobilen lite bättre. Det är 24 maskor, 2 räta och 2 aviga och så sydd ihop i toppen. Det grönlila är färgat som garn (i en minihärva) och är en helt annan kvalite.

2 kommentarer:

Elise sa...

Det där med att sticka och sen filta är något som jag funderat på. Men tvekat lite för det verkar svårt att uppskatta hur stort slutresultatet kommer att bli. Har du någon idé om hur mycket det kommer att krympa?

textil sa...

Jag räknar alltid med att ull kommer att krympa 30% om jag filtar det hårt. Det stämmer bara då och då :-)
Men när jag har tvättat ylletyger på koktvätt i maskin (flera gånger) lyckades jag aldrig få större krympning än 50%. Det verkar vara max nästan oavsett vad man utgår ifrån. Antingen får man nog göra provlappar eller så kollar man måtten undertiden, jag skall nog lägga kameran i en plastpåse och så prova mig fram tror jag. Det verkar säkrast så!