torsdag 9 oktober 2008

dubbelväv

För några år sedan vävde jag mycket dubbelväv, plockad och mönstrad. Just det här täcket är i ull och är vävd i två halvor och sytt ihop på mitten. Det har (nästan) ett traditionellt mönster från Tröndelag vid gränstrakterna mot Sverige där det kallas flensvev eller meråkervev. I Sverige känns nog tekniken mest igen som finnväv, ryssväv och/eller plockad mönstrad dubbelväv. Kärt barn har många namn!Mönstren är av samma typ som man finner lite varstans - pelikanen som hackar sig i bröstet för att ge sina barn mat, löv, hammarkors, stjärnor och så granatäpplemönstret som några gånger tolkas som symbol för fruktbarhet. Just det här mönstret kallas där våffelros - våfflor var nog mera bekannta än granatäpplen på 1800-talet i Tröndelag. Texten skall egentligen vara en psalmvers men jag ändrade det till den meningen som svenska typografer använde när de skulle kolla att alla bokstäverna fanns med. Jag tyckte det passade som ett symbol för gränstrakterna mellan Tröndelag och Jämtland.En annan väv där jag också har vävd olika traditionella mönster från samma trakter. Gult och brunt med ev. grönt var de vanligaste färgerna mot slutet av 1800-talet, senare blev rött och brunt mera populärt.

9 kommentarer:

Angel.Pearls sa...

Vilken härlig blogg! Fina hantverk och underbara garner. Är det "eget" garn -färgat för hand också? Gud så härligt -vilka härligt sprakande färger som man blir glad av!! Fortsatt fin vecka// Eva med Pärlbloggen AngelPearls

Tina sa...

Fantastik vävning! Jag älskar dubbelväv/finnväv, har bara provat det en gång själv, det var väldigt kul.

Har du plockat mönstret i våffelmönstret, eller är den solvad? Grymt imponerad är jag iallafall!!

Zmul^ sa...

Helt fantastiskt..Själv blir det bara trasmattor..=)

Mikaela sa...

Wow.. jag står lika imponerad som alltid när det kommer till din vävning. Fantasiskt vad du kan =)

Jonas sa...

Otroligt snygg väv!

Tvärslå sa...

Ser fruktansvärt proffsigt ut, jättefina färger och jättefint gjort.

textil sa...

Tack, tack! Vad snälla ni är, det är riktigt trevligt att läsa kommentarerna nu om dagen:-)

Garnet är olika sorters vanligt plädgarn (Tunagarn och liknande). Det var inte så trevligt att väva med - mycket damm och egentligen inte starkt nog. Alla mönster är plockade - jag har inte lyckats hitta något effektivt sätt att solva på, det blir så många skaft på en gång ;-) Jag skall precis ladda upp några bilder som visar lite hur jag gör när jag väver.

Åsa i Skuttunge sa...

Så vacker den dubblaväven var!!

textil sa...

Vad kul att ni gillar väven! Jag blir nästan lite sugen på att väva flera...