torsdag 30 oktober 2008

konstfibrer och mjölkgarn

Man brukar dela upp fibrer i tre olika grupper; den första gruppen är naturliga fibrer så som ull, lin, silke, hampa, angora, mohair och många flera sorter. Kossan på bilden kan kanske ge nöthårsgarn men troligen inte mjölk :-)

Den andra stora gruppen kallas konstfiber, det är fibrer där utgångspunkten är naturmaterial men där processen med att förvandla råmaterialet till spinnbara fibrer sker i kemiska fabriker. Viskose (eller rayon som det het tidligare) är t.ex konstfiber gjord av trämassa. Många av de nyare fibrerna man hör talas om som textilhantverkare, är gjorda på samma sätt. Råmaterialet kan vara bambu, majs, sojabönor, mjölk och mycket annat. Tencel och Lyocell är varumärken för rayon alltså konstfiber av trämassa.

Den sista gruppen med fibrer är syntetfibrer och där är råmaterialet olja. Akryl, polyester och många av de nya tech-tygerna är gjorda av olja. Akrylgarner borde väl egentligen vara dyrare med tanke på oljepriserna...Jag har läst att för att få ett kilo garn behöver man 7 kilo mjölk eller att man får 3 pund kasein från 100 pund mjölk (kasein är råmaterialet till mjölkfibrerna). Här är en liten film om hur man omvandlar mjölk till plast För att få plasten hållbar använder man vanligtvis formaldehyd men det är nog inte så bra att använda i köket :-)
Många (eller alla?) av de nya konstfibrerna tillverkas i China med en ny teknik som sägs inte vara lika farlig som den gamla med formaldehyd. Det är svårt att få fram tillförlitliga uppgifter om hur fibrerna tillverkas - de kallar det biologiska metoder - eller om hur mycket fabrikerna eventuellt förorenar miljön för inte att tala om arbetsförhållanden. China och andra asiatiska länders import av mjölk har ökat de senaste åren och den senaste mjölkskandalen visar kanske att mjölk är "hårdvaluta" i China? Nåja - det finns skurkar överallt - melamin som de tillsatte modersmjölksersättningen är förresten en sorts plast det också.

Jag har hittat en del sidor från fabrikanter i China men det är ju inte direkt objektiva analyser de presenterar ;-)
Cyarn
China KongFi
Li-fei

Viking garn är nog den mest kända importören av mjölkgarn i Skandinavien men de skriver på sin hemsida lite allmänt sådär att mjölkgarnet är ekologisk. På en direkt fråga från ett forum svarade de att garnet inte har någon ekologisk märkning. Men på några nätbutiker som tex Syochsytt blir Viking garn i alla fall placerat under "ekologiskagarner"-fliken.

Oeko-Tex® Standard 100 som fabrikanterna hänvisar till, är en märkning som bara visar att plagg i mjölkfibrer inte är skadliga för människor. Mjölken behöver förstås inte vara ekologisk alls - och inte fabriken heller. Det är bara fibern - slutresultatet - som inte skall vara skadligt för personer (eller bara liiiite skadligt) att ha på sig. Och det är inte riktigt det samma. ÖkoTex undersöker alltså inte om fabriken förorenar, hur kossorna eller arbetarna har det, hur mycket transporter som behövs eller så - bara att garnet i sig inte är spesiellt farligt.

Fabrikanterna hävdar också att mjölkgarnet är bra för hälsan på olika sätt men jag skulle gärna se vilka resultat lin, hampa eller ull får på de samma testerna? Någon som har sett sådana? Och hur kan mjölk som transporteras från Europa till en kemisk fabrik i China och tillbaka hit igen vara bra för min hälsa?

7 kommentarer:

Tvärslå sa...

Mjölkgarn låter spännande men har lite svårt att förstå varför man skulle välja det när det finns "renare" garn att tillgå på ett troligen schysstare sätt som dessutom är underbart - jag pratar om ull såklart :)

Ulrika sa...

Ekologiskt har blivit ett mode.ord och man klämmer gärna med det i sin presentation för att kunna sälja bättre. Om man inte tagit hänsyn till hela processen från ko till människan som bär plagget så ska det inte kallas ekologiskt. Jag hoppas att det blir ändring på detta, för som det är idag krävs det väldigt mkt kunskap och research för att kunna shoppa miljövänligt vare sig det rör sig om ett par strumpor eller en påse morötter.

Mångsysslare sa...

Mye tenkverd i det innlegget!

Jeg har visst vært dårlig på å oppdatere meg på tekstilkunnskap etter at Mor døde, for jeg visste ikke at rayon og viskose er det samme. Så bra at jeg fikk lære litt i kveld ikke bare om rayon, men om melkegarn også.

textil sa...

Javisst finns det "renare" garn än mjölkgarn, till och med majs eller sojagarn måste vara bättre. De görs egentligen av det som blir kvar efter att maten/fodret har tagits om hand och det känns lite bättre i alla fall.
Ekologisk har blivit ett modeord - du har rätt i det ulrika. Det kanske är dags vi kräver korrekta märkningar på det vi köper?
Trevligt att du gillade inlägget mångsysslare!

Mojjan sa...

Har precis läst i morgontidningen om detta mjölkgarn som ska vara så hälsobringande. Jag undrar om det inte vore mera nyttigt att dricka mjölken i stället för att göra garn av den. Världen svälter och vi använder resurser till onödiga saker. Ibland förstår jag ingenting.

textil sa...

Ja , jag tror också att vi konsumenter blir lurade när det gäller hälsoeffekterna av mjölkgarnet - man tar nog bara ut en (möjlig) liten effekt och fokuserar på den i stället för att se helheten i produktionen...

Mamma Fågel sa...

jag undrar om en som är allergisk mot mjölkprotein kan reagera på detta garn eller inte.