söndag 19 oktober 2008

att göra rep och snoddar

I somras var jag på marknad på en hembygdsgård - det skulle vara demonstration av repslagning och försäljning av olika gårdsprodukter. Repslagningen visades av ett par äldre män. De använde två ställningar för att sno "repen".De spände upp stränggarn i bomull(?) mellan ställningarna - här är den ena ändan med veven för att sno garnet.Här är den andra delen. Mannen vrider runt de fyra garnändarna samtidigt genom att vrida på "handtaget" dvs brädan han håller i.
Resultatet blir alltså en snodd av 4 ändar med stränggarn. Tyvärr glömde jag att ta kort på slutresultatet men ni får tänka er en garnsnodd av bomullstränggarn i fyra färger :-) Det är förstås trevligt att folk ställer upp på att visa gamla hantverksmetoder - men lite synd tycker jag nog att det är att de inte använder riktiga grejor.När jag själv skall göra snoddar använder jag en liten batteridriven apparat tänkt till att göra hårflätor. Det går snabbt och enkelt om man skall göra snoddar eller frans till en trasmatta eller pläd t.ex. med det kan nog inte klassas som riktiga grejor det här heller :-) Man skall nog tvinna för hand egentligen - om det inte vore för att det tar så mycket längre tid...


Vill ni däremot se hur man gör rep på riktigt och alltså inte hårflätor eller stränggarnssnoddar i bomull, rekommenderar jag ett litet besök här Filmen är lite olika i de olika formaten - ni får nog testa själva vilket som är bäst. I bakgrundsinfon får man veta att han spinner jugoslavisk hampa, att hans förkläde är blått och lite annat smått och gott :-)

6 kommentarer:

Jonas sa...

I SVTs öppna arkiv finns en gammal film på repslageri med garanterat 100% riktiga grejor :). Där finns även andra gamla filmer som du kanske är intresserad av.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=30388&lid=puff_548687&lpos=lasMer

Tvärslå sa...

Den där hårgrejen, ja den ska man hålla låååångt borta från sitt hår...eller så kanske det var barn under tio som inte skulle snodda mammans hår med en sån ?

kd sa...

En såndär hårgrej har jag letat efter. Just för att tvinna fransar med.

Birgith sa...

Tekniken är exakt densamma som man använde i större repslagerier men anpassad för att kunna användas hemma på gården där man inte hade utrymme för en lång repslagarbana. Dessutom fungerar den alldeles utmärkt för att göra rep och snoddar. En handhållen variant kunde, för något år sedan, köpas genom Hemslöjden. Ett liknande redskap finns här: www.beckorep.com
Heder åt de äldre som vill visa hur man gjorde förr.

Tina sa...

Jag har också en sån där hårgrejja - sparar fingrarna när det gäller franstvinning. Fyndade dom på vår lokala second-handbutik för en 5:a styck! Men jag skulle nog inte heller vilja ha dom i håret....

textil sa...

SVTs öppna arkiv är jättekul, jag hade nästan glömd det - tack för att du påminde mig!
Och hårgrejen är inte alls att leka med - det går fruktansvärt snabbt att trassla till det :-) Jag undrar lite hur småtjejer klarar av att hantera apparaten - det är ju faktiskt de som är den "riktiga" kundgruppen.