Den andra stora gruppen kallas konstfiber, det är fibrer där utgångspunkten är naturmaterial men där processen med att förvandla råmaterialet till spinnbara fibrer sker i kemiska fabriker. Viskose (eller rayon som det het tidligare) är t.ex konstfiber gjord av trämassa. Många av de nyare fibrerna man hör talas om som textilhantverkare, är gjorda på samma sätt. Råmaterialet kan vara bambu, majs, sojabönor, mjölk och mycket annat. Tencel och Lyocell är varumärken för rayon alltså konstfiber av trämassa.
Den sista gruppen med fibrer är syntetfibrer och där är råmaterialet olja. Akryl, polyester och många av de nya tech-tygerna är gjorda av olja. Akrylgarner borde väl egentligen vara dyrare med tanke på oljepriserna...
Många (eller alla?) av de nya konstfibrerna tillverkas i China med en ny teknik som sägs inte vara lika farlig som den gamla med formaldehyd. Det är svårt att få fram tillförlitliga uppgifter om hur fibrerna tillverkas - de kallar det biologiska metoder - eller om hur mycket fabrikerna eventuellt förorenar miljön för inte att tala om arbetsförhållanden. China och andra asiatiska länders import av mjölk har ökat de senaste åren och den senaste mjölkskandalen visar kanske att mjölk är "hårdvaluta" i China? Nåja - det finns skurkar överallt - melamin som de tillsatte modersmjölksersättningen är förresten en sorts plast det också.
Jag har hittat en del sidor från fabrikanter i China men det är ju inte direkt objektiva analyser de presenterar ;-)
Cyarn
China KongFi
Li-fei
Viking garn är nog den mest kända importören av mjölkgarn i Skandinavien men de skriver på sin hemsida lite allmänt sådär att mjölkgarnet är ekologisk. På en direkt fråga från ett forum svarade de att garnet inte har någon ekologisk märkning. Men på några nätbutiker som tex Syochsytt blir Viking garn i alla fall placerat under "ekologiskagarner"-fliken.
Oeko-Tex® Standard 100 som fabrikanterna hänvisar till, är en märkning som bara visar att plagg i mjölkfibrer inte är skadliga för människor. Mjölken behöver förstås inte vara ekologisk alls - och inte fabriken heller. Det är bara fibern - slutresultatet - som inte skall vara skadligt för personer (eller bara liiiite skadligt) att ha på sig. Och det är inte riktigt det samma. ÖkoTex undersöker alltså inte om fabriken förorenar, hur kossorna eller arbetarna har det, hur mycket transporter som behövs eller så - bara att garnet i sig inte är spesiellt farligt.
Fabrikanterna hävdar också att mjölkgarnet är bra för hälsan på olika sätt men jag skulle gärna se vilka resultat lin, hampa eller ull får på de samma testerna? Någon som har sett sådana? Och hur kan mjölk som transporteras från Europa till en kemisk fabrik i China och tillbaka hit igen vara bra för min hälsa?