söndag 12 oktober 2008

att plocka i finnväv (dubbelväv)

Såhär ser du ut när jag plockar i dubbelväv eller finnväv, två skyttlar, två plockspröt och så mönstret. Det finns många olika sätt att rita mönster på - jag använder ett korsstygnsprogram med färgsymboler. Här är de bruna rutorna på mönstret rätvarpen och de gula är avigvarpen - min första väv var i brunt och gult så då fortsatte jag bara att rita på det sättet.
Först plockar man upp partrådar framför slagbommen...Flyttar plockskälet bakom slagbommen...Sätter i det andra sprötet bakom slagbommen..

...såhär ser det ut från sidan. Man får trampa om skälet ett par gånger också förstås.Och så till slut kan man skyttla två inslag före man får börja om igen med att plocka det andra trådlagret.
De här bilderna tillhör egentligen en serie bilder tänkta till en kurs i finnväv. Ett litet "missöde" gjorde att de aldrig blev använda och jag skall nog ta nya bilder nästa gång jag sätter upp en finnväv. Möjligen blir det då hur man väver med blompinne istället för med två spröt, det är snabbare att väva men har den nackdelen att inslagen lägger sig två om två och väven ser lite ojämn ut.

5 kommentarer:

Jennie sa...

Vilka fantastiska dubbelvävar! Det verkar väldigt tidskrävande att plocka?!

Anonym sa...

Ja undra vad meterpriset är i handeln för detta men snyggt blir det :).

textil sa...

Tack!
Det tar lite tid att plocka men alternativet är att väva i jacquardvävstol och det är mycket arbete det med :-)
Gör jag bara några stycken i taget lönar det sig faktiskt att plocka.
Meterpriset i handeln är (som alltid) för lågt - även om det kan bli mycket pengar för den som skall betala förstås!

Mångsysslare sa...

Du imponerer! Ha en fin helg!

textil sa...

Takk! Ha en fin helg du også!