onsdag 18 mars 2009

oanvändbar ull?

Efter besöket på Egeby trumpetaregård i fjol spann jag guteull med alla täckhår och dödhår kvar - det blev förstås ett sticksigt garn :-) Jag har visat den här bilden förut - det var den som fick illustrera hur man räknar ut garnnummer tror jag.För några veckor (månader?) sedan färgade jag garnet, det har nu fått "lega till sig lite"...... och har blivit en möbius faktiskt utan större klifaktor. Garnet har blivit mycket mjukare - de vita håren knäcks och ramlar av efterhand som jag stickar.Möbiusen är nästan samma modell som tidigare - 164 maskor och rundsticka 6 men här har jag stickat 12 varv rät och därefter 12 varv avigt och den krullar ihop sig snyggare än de andra - det är svårare att se var den börjar och var den slutar nu...På något sätt tycker jag också att färgerna blir snyggare när jag färger garnet än när jag spinner av färgad ull. Kanske beror det bara på att jag har bättre kontroll över färgerna då? Det blir tråkigare att spinna enfärgad ull förstås men om resultaten blir så mycket bättre? Får fundera på detta...

Och så funderar jag över om den mildare behandlingen som ullen får här hos mig kan göra att även "oanvändbar" ull från gutefår (och texelfår som jag har spunnit av tidigare) blir bra? Och att om man "misshandlar" garnet som speciellt amerikanarna förespråkar, så förstör man också ullen och får glanslöst, hårt och tråkigt garn? Eller beror det hela bara på att jag hade lammull och att jag hade tur med just de lammen jag fick ullen i från?

5 kommentarer:

Birgith sa...

Jag föredrar den mildare behandlingen som bevarar mer av ullgarnets ursprungliga kvaliteter och är ingen förespråkare för "våld mot ull".
Ditt garn har ljuvliga färger.

Satoko sa...

Vilka fina färger!
Intressant att de tappar hårda fibrer medan man stickar.

textil sa...

Tack!
Vad kul att ni gillar färgerna :-)

fale artut sa...

Jag tänkte så när säga att ULL ÄR ETT LEVANDE MATERIAL och ska vårdas och användas med kärlek och omsorg! Naturens egna fibrer är ju skapta för ändamålet och ljuvlig att lära känna! Den har såna kvaliteter och den kan vara väldigt olika från får till får, men likafullt brukbar, till olika saker! Jag tycker att du är jätteduktig!

textil sa...

Tack!:-)
Ja det är verkligen skillnad på ull och ull - just nu virkar jag med ett garn som jag har "tagit död på" genom att doppa det i varmt växelvis kallt vatten, att slå ihop det och så vidare... och det känns som maskinspunnet garn! Jag gillar det inte -