torsdag 19 mars 2009

handfärgade topsband

Det här är handfärgad BFL-ull från Wildcraft Fibre, Potpourri heter färgställningen. Jag funderar just nu mycket över färg - eller vilken färg skall ullen ha för att jag skall få det garnet jag vill ha?Så jag vecklade ut topsbandet för att se hur det egentligen såg ut.Färgen har inte gått genom hela topsbandet och ligger i "vågor" dvs ullen har fått små "veck" i fabriken och färgen har fastnat högst uppe på vecken. Jag hoppas man ser vad jag menar om man förstorar upp bilderna.På den första bilden såg jag mest det gula och det rosa - i verkligheten är det mest av någon brunrödlila mycket dov färg. Det är väl den färgen jag brukar få när jag har blandat i för många olika färger - det som är på väg att bli brunt... På min skärm syns färgerna lite klarare och lite rödare än de i verkligheten är.Den här bilden är nog närmast verklighetens färger - på min skärm i alla fall.Och här har jag vecklat ut nästan hela topsbandet. Man blir lite överraskad över hur mycket det är - det syns tydligt hur brett kardfloret var före det blev snott (i fabriken). Mogens Birger Møller har skrivit om hur man gör topsband och här har jag berättat lite om det. Det skall bli intressant att se hur garnet blir med de här färgerna...

6 kommentarer:

fale artut sa...

Det var intressant! Jag har aldrig rullat ut så där, men när man spinner ser man eftersom att färgen tagit VÄLDIGT olika!

textil sa...

Ja, det kan bli lite hur som helst, det ser man! Det är spännande att försöka fundera ut hur de har färgat ullen - och så hur garnet blir efteråt.

The Willow Fairy sa...

Så vackert det ser ut nästan som batikfärgat tyg, fast vackrare. hoppass det blir bra när det är spunnet.

textil sa...

Tack - jag hoppas på det också men jag är inte helt övertygad om att jag kommer att gilla det - jag kanske skulle ha dragit ut fibrerna till ett långt band i stället? Det blir många korta färgbyten nu tror jag.

Caprifool sa...

Prova navajo plying på det efter spinning.

textil sa...

Ja, kedjetvinningg är bra för färgerna! Men jag skulle önska att knutarna blev mindre synliga - och att de skulle kännas mindre, jag tycker de stör en hel del i garnet!
Ullen är nu färdigspunnen men jag testade navajo eller kedjetvinning här om dagen. Titta på det senaste inlägget om du har lust.