onsdag 28 januari 2009

mera om Louets kardmaskin

Med kardmaskinen följde det också en liten karda eller borste som används för att ta bort ullen på den lilla trumman eller för att platta till ullen på den stora trumman. Den är nästan helt nersliten på den ena sidan.Kardmaskinen tillhörde tidligare en förening som lånade ut den till medlemmarna om jag förstod det rätt dvs många olika personer - mer eller mindre kunniga - har troligen kardat med den i många år. Men jag undrar lite hur de har lyckats slita ner den lilla kardan såhär - och så bara på den ena sidan? Kardmaskinen har nog få stått ut med lite av varje under åren, det tyder på bra kvalite på Louets grejer att kardmaskinen fortfarande fungerar!Jag har kardat mitt restgarn/tweed/lumpgarn en gång till, mest för att blanda fibrerna lite bättre. Bilden här ovanför visar hur det såg ut när jag kardade - det är ett mycket dåligt exempel faktiskt :-) i och med att jag kardade ull med mycket klipp, rester, noppor och trådändar men den kritiken man oftast hör mot Louets kardmaskiner är alltså att för mycket fibrer samlas på lilla trumman.Här ligger den kardade ullen i min flyttlåda klar till spinning. (Ullen har kvar de "kemiska" resterna jag berättade om tidigare så jag skall spinna den till sommaren hade jag tänkt).Och så har jag kardat vanlig ull också - det här är brun ull med solblekta toppar möjligen från något av de här fåren... Här kollade jag genom fibrerna på lilla trumman efter kardningen och det var de korta fibrerna, klipp och knutar som samlades där dvs det man normalt inte vill ha i ullen - förutom jag i mitt tweedgarn då :-)
Någon som har jämfört hur mycket skräp olika kardmaskinstyper får med sig eller sorterar bort under kardningen? Jag gillar Louets kardmaskin framför allt för att den är så snabb och effektiv att karda med men det hade varit kul att testa några flera märken förstås. Den andra kardmaskinen som jag testade lite mera grundligt har jag skrivit om här och här.

2 kommentarer:

fale artut sa...

hej!
Har en sådan maskin tillsammans med några andra damer. jag har också reageratpå att detsamlas mycket på den lilla trumman, men närjag har kollat så är detinte många fibrer som jag tycker platsar i floret, detärkorta, hårda fibrer, eller tussar. Men däremot tänkte jag prova att tova några. kanske karda om en del som serlite roligare ut, men det är inte många.
Jag tycker att den är lätt att jobba med själv och blir lättspunna flor.

textil sa...

Ja,jag undrar också var det blir av de dåliga fibrerna i de kardmaskinerna som inte samlar skräp på lilla trumman? Om de nu inte åker med i kardfloret förstås :-)
I början sparade jag också fibrerna från lilla trumman - men nu känns det som om det blir för mycket av det goda (dvs dåliga)!