lördag 10 januari 2009

att rengöra en spinnrock

En vit spinnrock passar väl till mitt planerade vintergarn?? Här har jag i varje fall börjat plocka isär den nygamla spinnrocken jag fick köpa till ett mycket förmånligt pris av Ann. Det är lite plockepinn över det hela...Och en hel del smuts har fastnat här och var - inuti trissan fanns detta. Spinnrocken har Ann köpt på loppis så det är nog länge sedan någon har gjort ren den.Inuti skruven samlas det också mycket smuts och gamla fibrer.Då får man slå ut den lilla tappen som hindrar skruven att skruvas ur.Då är det lätt att komma åt och ta bort alla fiberrester och annan smuts.Men spinnrocken går mycket mjukt och fint och här är förklaringen på det. Hjulet har extra metallringar - det ser ut som kullager - och gör att den snurrar mycket länge.Plockepinn var det ja... Jag gjorde rent med grönsåpa, bomullspinnar, smergelduk och så lite vaselin för att smörja upp den efteråt. Någon "smart" person hade alltså målat spinnrocken vit. Om ni vill göra det själva så snälla, låt bli att måla lädret och spolarna. Glidkopplingen är så känslig att ett lager med färg faktiskt gör skillnad och lädret mår förstås heller inte så bra av målarfärg.Men här är alltså den nygamla spinnrocken hel och ren. Nu återstår bara att hitta en lädersnodd till trampan, några justeringar här och där och eventuellt behövs det en liten kil så att allt håller sig rakt.

4 kommentarer:

VirkStina sa...

Hejsan!Googlade på Spinnrock och hamnade här! Jag har skaffat mig en spinnrock på myrorna idag. Vet inte riktigt hur den fungerar(och om den fungerar)Jag vet inte vad delarna heter, men jag tror det är spolen, som på min spinnrock snurrar med krokarna...ska den det? Garnet snurras ju inte upp då?Vet du hur man får spolen(grejen där garnet ska hamna alltså) att va still? Mvh nybliven spinnrocksägare!

Frida sa...

Vilken fin spinnrock, nästan som min fast den är blå.

VirkStina: Det är svårt att förklara hur en spinnrock fungerar utan ordentliga bilder. Jag lånade en jättebra bok på biblioteket (Spinnboken eller nått liknade hette den, tror jag) när jag skulle lära mig. På internet finns http://www.joyofhandspinning.com/ där det finns en hel del info.

fale artut sa...

Jag gillar spinnrockar, har en efter mammas farmor! Går finfint. Bra tips på spinnrocksvård! Tack!

textil sa...

VirkStina: Grattis till ny spinnrock! Gissar att du nu vet att spolen faktiskt skall snurra (bara i en annan hastighet än spinnvingen)för att garnet skall lindas upp? Om inte så fråga gärna här.
Frida: Min spinnrock är också blå egentligen dvs före någon målade om den. Vet du mera om din? Det kanske är samma spinnrocksmakare som har gjort båda?
fale artut: Trevligt att höra!