söndag 25 januari 2009

att rengöra en kardmaskin

Jag hade turen att få en Louet kardmaskin på långlån här om dagen. Den har nummer 12540 och är också märkt 8003, något som jag tolkar som mars 1980. En aktningsvärd ålder :-)
Det sägs att man inte kan/behöver öppna den här sortens kardmaskiner men jag tyckte nog att den gick lite trögt... så jag skruvade loss de skruvarna som fanns.Och det fanns lite damm inuti...Eller mycket damm...Här är en bild av hur kugghjulen sitter inuti kardmaskinen. Det kanske syns att de inte längre sitter på samma nivå och att ett av hjulen har pressats utåt?Man ser märken efter kugghjulet i träet, det har blivit en liten fördjupning just där.Det kugghjulet som hade gått mot träet hade slitits sönder, det är det till vänster här. Jag skall försöka få tag i nya kugghjul - de fungerar men skramlar lite nu när "ljudisoleringen" har försvunnit. Jag hoppas kugghjulen antingen finns att köpa som reservdelar hos Louet eller hos en helt vanlig järnvaruhandel kanske? Någon som vet?Nu går kardmaskinen mycket bättre men kugghjulen hörs som sagt - det skramlar lite. Sista finputsen var att räta upp de nockorna som var böjda. En stiftpenna utan stift funkar perfekt till det.

4 kommentarer:

Tina sa...

Herregud, den såg verkligen ut att behöva rengöras! Det är ju iofs trevligt att den används mycket... Kan tänka mig hur allt det där skräpet påverkar maskinen, hoppas du hittar nya hjul, det är ju trevligare om det inte låter.

Bloggspinner sa...

29 år er jo en bra alder på en kardemaskin, er det ikke? Jeg har enda ikke renset min Louet kardemaskin på den måten. Men min er jo bare 22 år gammel. Den går som en klokke.

Anonym sa...

hallo, bei www.louet.nl bekommst du mehr infos, ich denke da wird dir geholfen.
Viel freude am Mischen und Kardieren der Wolle.

liebe grüße wiebke

textil sa...

Jag tror det är första gången på 28 år som någon har gjort ren den - 10 000-milaservice kanske man kan säga?
Bloggspinner - jeg tror at du kanskje behandler kardemaskinen litt bedre enn hva denne har fått gjennomgå :-) det är jo veldig overraskande att den fremdeles går å karde med etter 29 år da!
wiebke - Vielen Dank :-)Ich hoffe dass Louet die Zahnräder verkaufen - oder wissen wo ich die kaufen kann! Ich schreibe sie gleich!