fredag 16 januari 2009

dags för provspinning

Första ullen på nygamla spinnrocken blev "Röda havet" från Spinspiration, det är merino superwash. Jag tyckte den var svårspunnen men jag är väl inte sådär objektiv när det gäller superwashull...Andra försöket blev "Avundsjuk" också från Spinspiration - en klart trevligare bekanntskap. Det är grå Jacob, en lite grövre men lättspunnen ull. Jag börjar också komma underfund med spinnrocken efterhand. Ett av problemen är som sagt målarfärgen, ett annat är att spolen fastnar i trissan. Kanske har någon ej-spinnkunnig person gjort så att spolen passar precis inuti trissan? Det ser bra ut men det går förstås inte att spinna med... jag får försöka att slipa av lite målarfärg så det blir lite glapp där.Nästa problem är lädret som har torkat. Det gör att tenen inte hålls rakt och man får problem med att reglera indraget, det blir svårt att spänna snöret. Jag har lagat med "kilar" av tändstickor men jag behöver nog byta ut det helt. Var köper man sådant här hårt läder? På hundmatsbutiker???

Och så har jag räknat på utväxlingen - spinnrocken känns snabbare än andra spinnrockar av samma typ och har 13,5:1 och 15:1 dvs ungefär det samma som snabbspolarna på min Louet S10. Spolarna är också större än på vanliga spinnrockar - här har jag 75 gram Jacob och jag får nog plats för de resterande 25 grammen också. Spinnrocken känns faktiskt lite mera modern än vad den ser ut för - det hade varit kul att veta vad den var tänkt att användas till!

2 kommentarer:

Björn sa...

jag tillbringar lite tid på en affär som heter Svarta Kattens Handelsbod.
dom säljet sk "bukläder", som är mellan 3 och 4 mm tjockt. jag vet inte om det är den tjockleken på lädret du är ute efter, men jag tänkte att jag skulle tipsa. om du vill veta mer kan du gå in på affärens hemsida:

http://www.svartakatten.com/sortiment/skinnlaeder.htm

näst längst ner finns info om buklädret.

annars vet jag att det går att ringa till butiken. hon som äger den håller på med en hel del eget hantverk i alla möjliga former, så om inte annat kanske hon kan tipsa om något.

textil sa...

Tack för tipset! Det verkar klart bättre än att köpa grisöron som jag funderade på :-)
Nu har jag fått ett erbjudande om läder så det ordnar sig i alla fall (tror jag) - men om inte, tar jag kontakt med svartakatten!