fredag 25 september 2009

mera om ullköp

Den här gången tänkte jag dels svara på de kommentarerna jag fick på förra inlägget dels visa ett av mina andra mindre lyckade inköp - det här är ull från en fårfarm jag besökte i våras och det säljs som ull till tovning och inte till spinning så det är väl egentligen lite orättvist att visa det här? ;-) Ullen är tvättad och kardad men full av noppor, dubbelklipp och gräs. Det kanske skulle gå att rädda genom att karda den en gång till men det känns inte kul när jag nu har köpt färdigkardad och betalat dyrt...



Finullen jag berättade om i förra inlägget var lammull och den var som sagt inte speciellt långfibrig men det beror ju på hur länge ullen har växt när lammen klipps. All lammull är inte lång ull. Troligen var det vårull också men det vet jag inte. Och ja - jag köpte finullen på rekommendation men det hjälper ju inte alltid :-) Den som rekommenderade kunde ju inte veta att jag skulle få såpass dårlig ull och heller inte att portot skulle bli så häftigt förstås. Det tråkigaste är att försäljaren ville att jag skulle rekommendera ullen till andra handspinnare och före någon frågar - försäljaren är medlem av rasföreningen. Försäljaren tänkte börja marknadsföra sig mot handspinnare berättade hon och det är väl det viktigaste i den här saken; fårägarna vet inte alls vad handspinnare vill ha.




För att visa hur stor skillnad det kan vara på "vårull" och "vårull" är de här två bilderna från Ann i Skenes "vårull". Fåren har långfibrig och fin ull som lämpar sig utmärkt till handspinning. Hon klipper sina får en gång i året - på våren så det är egentligen helårsull förstås. Men till skillnad från finullsförsäljaren arbetar hon medvetet på att få fram fin ull för handspinning.




Den sista bilden visar Ann som skakar av dubbelklipp och skräp av den ena halvan av en fäll. Som ni ser hänger ullen ihop så det går att skaka av dubbelklippen. De gångerna jag har sett får klippas förutom hos Ann, har det inte varit möjligt. Ullen är for kort och klipps på ett sådant sätt att alla dubbelklipp följer med i fällen och helt hem till spinnaren förstås. Anns får är såvitt jag vet "pälsfår" och är väl inte så annorlunda än värmlandsfår så det beror tydligen på hur man gör och så på hur man klipper.

5 kommentarer:

The Willow Fairy sa...

Det kan ju vara svårt att veta vad handspinnare vill ha också, alla har ju olika önskemål, men jag hoppas att du får tag på vad du söker nästa gång. Och detta skulle vara en väldigt bra diskussion om vi får till någon västlig spinträff framåt hösten. Det hade varit kul. Ha det så bra :-)

fale artut sa...

Värmlänningarnas ull varierar mycket, från finull till rya. Jag försöker lära mig mera om bästa sätt att ta vara på de olika ullsorterna, tanken är ju med Allmogefåren att "bredden" skall bevaras och att inte avla för speciella ändamål. Tar man hand om ullen själv är det ju bra enklare att ta vara på den allra finsate ullen för handspnning och vara noga med klippning. Det är stor skillnad på att ta vara på ull i hela "fällar". Det är mycket bättre.
MEN det är jätteroligt och viktigt att det finns ett intresse av svensk ull, jag tror att det har gått en del kunskaper förlorat under senare år. Mera ullkunskap är helt nödvändigt från flera håll om det skall bli bra resultat.
Bättre lycka nästa gång!

Birgith sa...

Ett bra sätt att försäkra sig om att ullen har den kvalitet man vill ha är att personligen köpa ullen direkt hos uppfödaren. Helårsull av finull f a av lamm är i stort sett obefintlig eftersom lammen klipps vid ca 5 mån ålder. Längden är då mellan 5 och 8 cm. För 150 kr /kilo bör ullen vara finsorterad. För ytterligare några tior får man sorterad och tvättad ull. Finsorterad= kant-, buk, smutsig, missfärgad och hoptovad ull bortsorterad. Dubbelklipp skall inte finnas. Det beror på en slarvig klippare. Att ullfällen hänger ihop beror på mängden bottenull och ullfett i fällen. Det är långt ifrån alla rasers ull som hänger samman vid klippning. Bättre Lycka vid nästa ullinköp.

Efwa - Medea sa...

Vilken spännande blogg du har. Jag hamnade här när jag sökte efter en bild på en nystpinne men du har så mycket mer intressant. Jag sparar en länk så att jag hittar tillbaka.
/Efwa - Medea

textil sa...

Jag lyckades trösta mig på syfestivalen :-)
Men jag önskar att man kunde få köpa olika sorters råull nu när det finns så många olika fårraser.Säkert har man förlorat mycket kunskap under senare år men jag har också en känsla av att det inte är så många fårägare som läser bloggar eller hänger på Ravelrys ull och spinnforum t.ex. De kanske borde det :-)
Jag tror inte jag kommer att åka runt till fårägare för att köpa ull - det blir jobbigt men är förstås säkrare. Jag får väl fortsätta att handla på nätet - det är enklast så...
Tack Medea - sånt är alltid trevligt att höra!