tisdag 1 september 2009

provspinning på e-spinner

Det här är mohair från Spinspirations fiberklubb - det rosa - och Gotland köpt från England (!). Ja, jag var lite nyfiken på hur den engelska gotlandsullen var :-) Det blir nog inte köpt något mera från England - den var grov och helt oljig av spinnolja. Det har faktiskt hänt mig förut att jag har köpt ull som verkar mjuk vid första anblicken men där det är spinnoljan som gör det och fibrerna sticks efter tvätt... E-spinnaren funkar finfint med mohair och även med den lite halkiga gotlandsullen. Det blir mycket snodd på en gång och det går snabbt. Jag tvinnade (och spann) mycket hårt - men fibrerna lägger sig lite som de själva vill och mycket snodd försvinner när garnet får vila lite. 200 gram garn blev det.100 gram av en blanding av kamel och merino köpt på Etsy. Den är bara kedjetvinnat på e-spinnaren och det var inte så helt lätt ;-) Nu var inte garnet av det allra jämnaste från början och tvinningen hjalp förstås inte alls... Däremot fällde inte det här lika mycket färg som det andra jag köpte samtidig. Vi kanske får räkna det blå som "ett olycksfall i arbetet". Kamelullen var mycket annorlunda än ull - den drog åt sig vatten och förblev jätteblöt på ett helt annat sätt än ullfibrer - kameler kanske behöver ta vara på allt vatten som finns i luften i öknen? Medan får behöver göra sig av med regn och vatten så snabbt som möjligt? Det känns som en rimlig teori men jag har förstås ingen aning om det faktiskt är så..Och så har det blivit nästan 200 gr cheviot - också mest för att jag var nyfiken på kvalitén. Det är en grov och lite sticksig fiber men själva garnet blir mjukt - lagom till mjuka och varma tofflor kanske. De som gjorde cheviot-kostymer förr i tiden hade nog en helt annan kvalite på fibrerna och säkert något annat spinnsätt också.

4 kommentarer:

Hannah sa...

Det rosa/grå var ju helt underbart!! Jättefint garn helt enkelt!

The Willow Fairy sa...

Det rosa/grå har jag ju sett i verkligheten och det gör sig väldigt bra på bild. Min favvis i detta inslag.

Tina sa...

Du har verkligen testkört spinnrocken ordentligt! :)

Hur tyst är den? Jag har en babe elctric, men den låter så mycket (och luktar dessutom bränt om man spinner för länge) att den inte går att använda vid TVn, eller om någon annan är i rummet. Det är ju en symaskinsmotor, så den låter som en symaskin på speed. Skulle gärna byta till något annat.

textil sa...

Kul att ni gillar garnet! Tack :-)

Spinnrocken är mycket tyst - man hör inte motorn alls faktiskt. Däremot kan man höra spolen "knacka" om man fyller den ojämnt och kör snabbt. Det verkar som om det hänger ihop med hur man ställer in spolbromsen också. Och så hör man ett "svischande" från spolen förstås. Men den är tystare än en vanlig gammaldags spinnrock och det är inga problem med att titta och lyssna på TV samtidigt. Det förklarar nog den ökande produktionen här ;-)