lördag 12 september 2009

6-trådigt kalbelgarn

För att kunna spinna sista spolen till mitt 6-trådiga kabelgarn av Ronaldsayullen fick jag flytta över garn till en Louet-spole. Uppställningen av spolarna blev väl inte den optimala för tvinningen - men det funkade.


Härvorna efter tvinning och före tvätt - det är mycket snodd här :-) Jag lade på så mycket snodd att ullen nästan bröts av - mycket mera snodd än jag har spunnet med förut. Ullen var inte så lätt att spinna - det fanns långa täckhår och kort och mjuk bottenull - förutom lite hö och annat skräp då. Vid sidan av den stora härvan ligger ett 4-trådigt kabelgarn, ett vanligt 2-trådigt och ett 3- trådigt kedjetvinnat. En av spolarna hade mycket mera garn än de andra...Men efter tvätt hängde faktiskt härvan relativt rakt och jag använde inga tyngder eller sträckte garnet under torkningen.


I närbild. Garnet är ovanligt runt även om det inte syns så bra på bilden- det ser och känns helt annorlunda än det 4-trådiga kabelgarnet jag spann för några veckor sedan. Det är rätt så hårt och täckhåren gör att det är sticksigt - samtidigt som det är elastiskt och lever lite sitt eget liv. Det påminner lite om påtade snoddar och kan säkert fungera bra som skosnören. Det kan bli häftiga skosnören om jag färgar det :-)

Det gick rätt så snabbt att spinna garnet på den elektriska spinnrocken men jag skall nog vänta tills jag behöver just ett elastisk, tjockt och runt garn före jag provar igen. Det kan ta ett tag...

Och så till slut, spinnrocken väsnades faktiskt när jag tvinnade. Det påminde om en symaskin som Tina skrev om i en kommentar. Men ljudet blev nästan borta efter att jag oljade lite och när jag tvinnade på lägre hastighet så det beror tydligen på hur snabbt man spinner/hur väl man oljar och så på hur man ställer in spolbromsen.

5 kommentarer:

Tvärslå sa...

Mycket snyggt - man blir enormt sugen på att spinna själv när man ser ditt garn.

Anonym sa...

Har precis köpt en gammal spinnrock som dock behöver kompletteras och renoveras en smula. Vet du var man får tag i tex spolar till äldre spinnrockar?
Skall lusläsa din blogg, tror att du kan ha en hel del där som kan vara till nytta för mig =)

Hultaflickorna sa...

Ser ut som ett perfekt ryamattsgarn! Hur tjock diameter/alt antal varv per cm??? Kram Beppe

The Willow Fairy sa...

Snyggt, ser ganska annorlunda ut mot 2x2 kabel som blir lite kantigt. Hade jag haft tålamod så skulle jag provat, men nu nöjer jag mig att kika på din sida.

Hörde att du fick tag på Irene ang. finullen. Hoppas det passar bra samman med alpackan.

textil sa...

Tack Tvärslå och Garnmoster!
Om man inte har turen att hitta nya spolar från t.ex Ashford som passar, är det enklast att leta på loppis. Spolarna behöver inte vara exakt lika långa så länge som de får plats i spinnvingen och det viktigaste - att tenen passar i hålet i spolen. Lycka till Garnmoster!
Jag funderar på vad garnet kan passa til Hultaflickorna! Än så länge har jag bara kommit på skosnören...
Jag fick tag i finull men jag vet inte riktigt vad jag skall säga om den... kanske att handspinnare måste berätta för fårbönder vilka krav de har på ull till handspinning? ;-)