måndag 14 april 2008

fårklippning i halvfällar

I helgen tittade jag på fårklippning hos Ann. Här finns filmen där Ann spinner ull från sina får men i lördags var det alltså fårklippning som gällde. Ann klipper i halvfällar dvs hon börjar uppe på fårets rygg och klipper därefter varje sida för sig. Ett annat sätt att klippa än hur fårklipparna i Egeby gjorde, det kan ni se mera om här.


Uppe på ryggen finns en ål dvs en annorlunda färgad rand. Ann klipper sina får en gång i året för att få så bra ull som möjligt till att spinna av.Lilla lammet vill vara nära sin mamma - även om det verkar lite farligt... och så är det så mycket intressant som händer på andra håll också...Här är den ena halvfällen klippt. Under buken kan det vara lite svårare att komma åt - och så måste det diskuteras lite också förstås! Lilla lammet väntar snällt men tyckte nog att det tog för lång tid... ungefär som alla andra barn alltså :-)

4 kommentarer:

Mångsysslare sa...

Jeg ble nysgjerrig på rase her, jeg. Selv har jeg ikke sett denne klippemetoden "live", men sett den beskrevet.

Interessant at det ble klippet etter lammingen. Da er vel ullen som dårligst, men samtidig kanskje det er eneste måten som fungerer for å få riktig lange fibre.

Her har lammingen satt i for to dagenr siden og nå har vi ikke klippet en måned før, slik vi pleier. Resultatet er at gute feller sin ull selv og finullen er flekkvis barhudet i den gjengen som skal ha 4 eller 5 lam. De skulle ikke gi bra ull med så små lam.

textil sa...

Jag frågade Ann men tror svaret blev ungefär "korsningar" men Ann har en spillra av "Kinna-Arvids" bruna gotlandsfår har hon berättat.
Hur det kommer sig at hon klipper efter lammningen vet jag inte, och inte heller hur mycket sämre ullen eventuellt blir av det. Kanske var det bara just i år det blev så? - Vi får hoppas hon ser detta och svarar själv!
Tycker det är intressant att gute fäller ullen själv efter lammningen, de gamla egenskaperna är inte såå långt borta!

Mångsysslare sa...

Jeg uttrykket meg visst ikke så klart i min forrige kommentar.

Gute feller ikke sin ull etter lammingen, men når den synes det er passe varmt på våren.

Gute er en av få saueraser som fremdeles har rester av evne til selv å regulere mengde ull på kroppen. Det er en egenskap menneskene har jobbet hardt med å avle bort.

textil sa...

Eller så läser jag inte så bra!
Men borde inte den fällda ullen vara mindre sticksig än den klippta? Inga klippta ändar i den? Man tycker det borde vara en egenskap man ville ha men det kanske är mera med det där...