onsdag 23 april 2008

hur lång tid tar det att spinna?

De senaste veckorna har jag spunnit norsk merino, det blev 412 m 3-trådigt garn. I och med att jag bara har två snabbspolar till spinnrocken tvinnade jag med ett silkegarn från gömmorna. Såhär mycket snodd och tvinn har jag nog aldrig spunnit med förut - och det tog lång tid att spinna men blev ett trevligt, lite krispigt garn.


Samtidigt har jag fortsatt läsa i Veera Vallinheimos bok. Hon har undersökt uppgifter om hur lång tid det tar att spinna från olika delar av Finland och Sverige. Ull räknades som svårare att spinna än lin men i medeltal kunde man räkna med att det gick åt ungefär en arbetsdag för 250 g ull om man också skulle karda ullen. Eller 5 - 6 arbetsdagar för ett kilo ull förutsatt att arbetsdagen var 12 timmar.
Det är inte utan att man börjar fundera över hur många timmar av kvinnornas liv som gick åt till att få fram kläder åt familjen - och det upp genom många tusen år. Tillsamman måste det vara en mycket stor del av ett samhälles ekonomi - och man hör så lite om det...
Spinningen försiggick oftast morgon och kväll - mellan allt annat husarbete och hann man inte få klart allt garnet som behövdes kunde man anlita någon äldre fattig kvinna som spann för försörja sig. Och som förstås inte fick så mycket betalt att det hjalp mot fattigdomen.Tänker man på tidsåtgången är det inte så konstigt att många försökte effektivisera spinningen efterhand som efterfrågan på kläder ökade. Det blev konstruerat spinnrockar, man inrättade spinnskolor, samlade ihop fattiga på tukthus för att spinna och många liknande åtgärder. Spinntävlingar startades och duktiga spinnare kunde få diplom och medaljer - allt för att tillfredsställa kraven på större produktion. I 1954 vann Hilja Markkula en sådan (sen) spinntävling i Finland. Hon spann 50 g ull till 35.948 cm garn på 50 minuter och vann - inte för att hon var snabbast eller hade det tunnaste garnet men för att hon höll högsta kvalitet. Deltagarna spann mellan 466 och 812 cm i minuten och höll på mellan 46 -131 minuter.

Mina 200 g merino borde alltså ha tagit sådär ungefär 4 timmar... tänk vad mycket man inte kan! :-)

Inga kommentarer: