fredag 11 april 2008

tvätta ull

Förra gången jag berättade om ulltvätt var i november och då tvättade jag i saltvatten och i havet. Men såhär ser det ut när jag tvättar på vanlig sätt; en stor balja med vatten, tvättmedel för ylletvätt och badtermometer. Vattnet är vanligtvis rundt 40 grader - 37 grader var det här. Lanolinet löser upp vid 45 grader men de gångerna jag har haft så varmt vatten, har ullen blivit seg. Troligtvis får man bort det sega ytlagret (vaxerna?) genom att använda mera tvättmedel men jag litar - iblant lite väl mycket kanske - på ullens egen rengörningsförmåga.
Efter någon timme tar jag upp ullen och låter vattnet rinna av. Min röda balja är mindre så jag sköljer ullen i två omgångar. Eller sköljer är nog inte riktigt rätt uttryckt - jag låter ullen ligga i vattnet några minuter, vevar lite lätt med termometern och tar så upp ullen igen :-) Tvättandet föregår på samma sätt frånsett att ullen får ligga mycket längre i vattnet.
Det sägs att temperaturskillnader på mera än 5 grader gör att ullen tovar. Egentligen tror jag ull tål större temperaturskillnader än så - upptill 15 grader? - men det känns lite onödigt att chansa.Därefter lägger jag ut ullen för att torka. Det tar 1-2 dygn och undertiden flyttar jag lite på den då och då, tar bort lite smuts, frön eller gräs om jag går förbi. Mycket av smutsen som är kvar ramlar av fibrerna under torkningen och ner på golvet - det är tur jag håller till i ett hörn av tvättstugan som ingen använder :-)
Det minsta jag kan ställa in min tvättmaskin på är 1 minuts centrifugering. Det är lite för mycket för ull så i vanliga fall gör jag inte det. När jag tvättade texel här om dagen testade jag att centrifugera och det gick iofs bra, ullen tovade inte. Däremot ramlade inte smutsen av som den brukar under torkningen och jag funderar på om torkningen kanske gick för snabbt? Att det fanns för lite fuktighet kvar för att transportera bort smutsen?När jag tvättar ullen på det här sättet blir den inte helt ren och det är nog inte alla som gillar det men jag tror att den blir tillräckligt ren för att kunna lagras en längre tid. Själva tvätten är inte så arbetskrävande, det är inte så stor belastning på miljön samtidigt som jag heller inte har förstört fibrerna - allt för att det skall bli så stor skillnad som möjlig mellan handspunnet och maskinspunnet...

2 kommentarer:

Mångsysslare sa...

Det gjør du bra! Er helt enig med din metode. Interessant at texelullen beholdt mer bøss ved sentrifugering. En tanke jeg fikk er at ullen presses sammen under prossessen og det kanskje er med og konserverer annet innhold i den.

textil sa...

Tack - det var snällt sagt! Och så av en av de få som faktiskt har sett mitt garn i verkliga livet :-)