fredag 12 juni 2009

testspinning

Det gick 90 gram och 500m på den tjocka spolen - då tog ullen slut. Jag hade förstås inte väntat mig att spolen skulle ha så mycket plats men det var inga problem - om det nu beror på att jag spann en tunnare tråd, på ullen eller på den nya spinnvingen kanske? Det här garnet är på väg att bli en virkad sjal men just det går trögt...Den andra delen av Falklandsullen jag köpte från shunklies spann jag på sländor, på en liten och så på den lite större på bilden. Jag behöver nog träna lite på sländspinningen ;-) och möjligen stå och inte sitta och spinna så att jag kan fördela snodden på en längre sträcka...Och här är två härvor med 3-trådiga garner- härvan till vänster är spunnen och tvinnad på slända, härvan till höger på spinnrocken. Det blev stor skillnad i kvalitén! Och färgerna blir så mycket snyggare med kedjetvinningen som på den högre härvan. Men jag gillar inte knutarna och försökte undvika de genom att tvinna lite lösare just där - det var ingen bra idé, det är det som syns som öglor i garnet. Troligen försvinner öglorna när man stickar - om det någon gång blir stickat med det här garnet förstås :-)

4 kommentarer:

Birthe P sa...

Det er interessant at se forskellen på de to bundter garn, det ene spundet/tvundet på håndten og det andet på rok. Tydeligvis er det fra rokken det mest jævne og perfekte, men faktisk synes jeg det andet er lidt smukkere..

textil sa...

Tack!
Jag gillar det jämna bäst - men så håller jag ju på att lära mig spinna så jämnt som möjligt också :-)

The Willow Fairy sa...

500m det var inte illa. Jag har varit väldigt nyfiken på den nya spinnvingen, men jag kanske satsar på ett par nya spolar av den typen som du använde här. Jag köpte tre spolar av den extra snabba sorten och de fungerar bra, men det är lite svårt att spinna riktigt tunnt på en tom spole, jag ska prova och fylla halva spolen med något annat garn så kanske det blir enklare.

textil sa...

Funderade också på det men jag gissar att garnet gör att spolen blir såpass mycket tyngre så att det inte funkar. Jag har läst att en del köper "skumgummi"isolering (av den typen man har runt rör) för att bygga upp spolen men jag vet inte om det fungerar lika bra. De här tjocka spolarna är ju såpass mycket dyrare än de andra så det är nog värt ett försök!
Om du har kvar den allra äldsta typen av spinnvinge gissar jag att det lönar sig att köpa en av de nya typerna först - tror att det ger "mer för pengarna" även om jag som sagt gillade de tjocka spolarna.