måndag 1 juni 2009

nya försök med att tvätta ull

Jag tänkte jag skulle testa kallvattenstvätt av ull dvs man låter ullen ligga i kallt vatten i rumstemperatur i en vecka eller så. Tanken är att vattnet skall jäsa (?) och ullen bli ren (efter sköljning). Här är i varje fall min balja med ull efter drygt en vecka... ingen reaktion alls och ullen ser ut precis som när jag lade i den.
Ullen är gammal otvättad ull som jag hade glömt av att jag hade, deltagarna på spinnkursen var helt överens om att den bara var att kasta - smutsig och härsken som den var. Precis lagom för experimenterande alltså :-)Efter den veckolånga blötläggningen utan något vidare resultat körde jag ullen på ulltvätt i tvättmaskinen 40 grader. Den blev inte ren där heller men tovade ihop sig lite...
Dags för tuffare behandling alltså så jag tvättade den för hand i 55 grader med kulörtvättmedel och då lossnade smutsen äntligen! Bilden visar andra sköljningen. I sköljningarna efteråt - också i 55 grader - blev vattnet ungefär lika smutsig så jag tröttnade efter en 5-6 gånger och bestämde att ullen var ren nog ;-)Det var den ju inte riktigt förstås - men den känns bättre att hantera nu. Efter ättikan i sista sköljvattnet tyckte jag ullen "lossnade" lite och blev mindre ihoptovad också. Faktum är att den känns ungefär som en del av den maskintvättade ullen jag har köpt från olika försäljare och som troligen har varit hårt tvättad.
Nu ligger ullen till tork, efteråt skall jag karda den och sedan får vi se om den åker i soptunnan eller om det blir något av den...

8 kommentarer:

Hultaflickorna sa...

Har också tvättat gammal ull. Blir ganska så bra om man tar lite ammoniak i "blötläggningsvattnet". Sedan behöver man inte låta ullen ligga mer än 1 - 2 dagar. Den tål dock att ligga i en vecka men risken nu så här på sommaren är att vattnet ruttnar och det luktar då pyton.
Brukar bre ut ullen på en tyllbit ganska glestesad för torkning - vända ett par gånger - och det brukar ta 1-2-3 dagar i sådan här värme.
Bästa sättet att få bort den unkna lukten ur en gammal ullfäll är att efter tvätt låta ullen hänga ute och "lukta av sig". Sedan har man för det allra mesta bra ull att hantera.
Sådan här gammal ull är lite missfärgad ibland och då går det att färga den i någon kul färg så syns inte det.
Vi kan ju jämföra i torpet när vi träffas.
Kram
Ann

textil sa...

Själva poängen med det här sättet att tvätta är att vattnet skall ruttna - eller egentligen är det väl jäsa :-) Det funkade ju inte här hos mig så jag vet fortfarande inte vad som är tjusningen med det...

Däremot luktar ullen jättegott av granbarr - det var nog det 55-gradiga vattnet som gjorde att det blev granbarrste av det hela!

Chatora sa...

Så man kan verkligen tvätta (okardad) ull i maskin? Eller är det bara väldigt smutsig, härsken ull som man kör i maskin? Går den att karda efter 50grader?

textil sa...

Jag har tvättat ull i maskin några gånger och det har gått bra men svaret är nog att "det beror på" :-)
Just den här ullen gick det helt fint att karda efter både maskintvätt och även efter 55 graders tvätten för hand. Men då tvättade jag i tvättpåse i maskin (med bare lite centrifugering) och lät ullen vara i ro under handtvätten i 55. Industrin tvättar nog också i maskin (men förstås med andra typer maskiner) så jag tycker det borde gå bra oftare än man tror - men som sagt det beror nog både på tvättmaskin och på ulltyp. Själva temperaturen är inget större problem - man färgar ju ofte ullen mycket varmare än så men det är det där med rörelse och fukt som kan ställa till det.

Ulrika sa...

Hej! Kul att läsa om dina experiment.
Förr när jag hade egna får tvättade jag aldrig ullen före spinning, men det var ju riktigt färsk ull, nu för tiden får jag köpa ull och tvätta den. Faktum är att vid kallvattentvätt är det bästa att ha riktigt mycket ull i vattnet, ju skitigare vattnet blir desto renare blir ullen! I Finland tvättade men ofta fåren före klippning och det sista fåret blev alltid renast pga den myckna luten som bildats i vattnet av all urin/svett/fett.
Så kallvatten tvätt blir bättre om man tvättar mycket ull i samma vatten!

textil sa...

Egentligen är det väl färsk ull man skall ha hela tiden! Det hade nog varit mycket bättre - undrar om det är lika stor skillnad på färsk och gammal ull som på färska grönsaker och konserver till ex?
Jag har också läst om att de tvättade fåren men vid det enda mera moderna försöket jag har hört om så dog så många av lammen att de fick sluta med det. Det var lunginflammation och det ena med det andra...
Kul att du gillar bloggen!

Anonym sa...

jag har tvättat ull med ljummen vatten med mild tvål,o det gick jätte bra

Anonym sa...

jag har tvättat ull med ljummen vatten med mild tvål,o det gick jätte bra