fredag 4 april 2008

cheviot, suffolk och fårraser

Jag har nu läst på lite om fårraser men det är inte helt lätt att få någon ordning på det. Här är i alla fall en bild av min ull som skall vara cheviot. Norsk Sau og Geit har en översikt över norska fårraser på sin sida och där står det att cheviot är en crossbred-ras som har vit ull och inte nästan svart som min. Lammproducenterna har också en översikt över olika raser och så finns en mängd engelskspråkiga sidor om får förstås. Gemensamt för de alla är att cheviot har vit ull...



Här är min vita ull som skall vara Suffolk eller svartfjes - men det visar sig att det faktiskt är två olika raser om man skall tro NSG. Iofs har båda svarta ansikten och ben men det har nog blivit någon sammanblandning av namnen här. Det finns många fårraser - och en hel del föreninger som har sina olika åsikter om vad som är rätt och vad som inte är det. En finländsk forskare kom fram till att det fanns 19 nordeuropeiska fårraser som borde bevaras. Tänk om fårägarna kunde göra ullen från alla dessa raserna tillgängliga för oss handspinnare?



Cheviot-ullen är nu tvättad och grovkardad. Här en bild av mitt köksbord - högen med ull är från bara ett får. Det är lite svårt att väga ullen men jag gissar att det är ungefär 8-900 gram ull. Fällen har ingen bottenull, bara täckhår. Det är en lite sträv ull men som nog passar utmärkt att väva ett slitstarkt kyperttyg av. Det finns faktiskt en garnkvalité som heter cheviotgarn upptäckte jag - och det användes just för kyperttyg. Färgen är mycket vacker - de solblekta topparna ger en gyllene ton i den mörkbruna nästan svarta ullen - det blir nog ett snyggt tyg om jag någon gång kommer så långt.

9 kommentarer:

Elins trädgård sa...

Har precis hittat hit. Vilken jättefin blogg!! Väldigt inspirerande tycker en nybörjarspinnerska ;-)

Anonym sa...

Underlig ull för att vara enbart täckhår. På bilden ser staplarna på den brunsvarta ullen ut att smalna av mot toppen vilket brukar vara ett tecken på att ullen består av både bottenull och täckhår. Dessa kan ju vara väldigt lika i grovlek som till exempel gotlandsfårens ull. Fibrernas krusning talar också för detta. Skulle vara intressant med en provlock. Har du någon okardad ull kvar? Jag är själv "ulliot" dvs tokig i ull av alla sorter.

Anonym sa...

Jag tycker bara att det ser otroligt trevligt ut med dessa stora höga av ull. På bilden ser speciellt den brunsvarta väldigt vacker ut. Har själv brun/svart ull från Gotlandsfår som jag pysslar med just nu. Var lite besviken över att dom fina skiftningarna försvinner när man kardar ullen. Min ull får en, i och för sig vacker, svart/grå nyans när den är färdigspunnen. Jag hoppas du visar och berättar hur din ull blir.

textil sa...

Tack, Christina! Jag gillade din blogg också :-)
Birgith, alltid kul med folk som gillar ull! Många verkar placera cheviot i en mellanklass när det gäller kvalite, den nuvarande fårägaren skall kolla upp lite mera om fåren som har funnits i en isolerad dal i många generationer.Inte så lätt att veta hur de har korsats upp genom åren...
Elise - jag gillar också färgen jättemycket - speciellt när solen faller på. Hoppas färgen håller i sig! Och jag skall visa vad det blir av den men det kommer att ta lite tid - nu är det norsk mohair som gäller!:-)

Anonym sa...

hallo, du hast einen wunderbaren blog! Danke

textil sa...

Vielen Dank!:-)

Anonym sa...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra

Anonym sa...

good share, great article, very usefull for us...thank you