torsdag 25 oktober 2007

Fårklippning och fårklippare

I tisdags var jag på en riktig fårklippning på Egeby trumpetaregård, det var mycket spännande för någon som bara har sett får klippas på studiebesök förut. Stort tack till värdparet! Bilden ovanför är från gården och visar tackor som blev klippta för ett par veckor sedan. Mest är det finullsfår men också några gutefår och några av blandras.



Gården hade anlitat två fårklippare, Rocco Zander till vänster och Håkan Johansson till höger för att klippa de resterande lammen. Mellan klipparna ser man nästa får på väg in och sopborsten - viktig för att sopa rent mellan varje får så att olika färger och olika sorters ull inte blandas. Det blev min uppgift och jag hade fullt sjå med att hinna med efter bara en fårklippare! Det kommer en film i ett senare inlägg där man ser hur snabbt proffsen klipper.




Just det här lammet var lite smutsigt, det gör att man ser tydligt hur bra ullens självrenande effekt fungerar. Nära kroppen är ullen helt ren. I förstoring ser man också hur småkrusig ullen är så det kan vara ett finullslam eller möjligen en blandras med finull i sig, jag får nog överlåta till proffsen att säga något bestämt här.

2 kommentarer:

Mångsysslare sa...

Kul å se!

Arachne sa...

Spännande!
Synd att jag inte kunde vara med också som det var sagt från början...