tisdag 9 oktober 2007

Allen Fannin


Allen Fannin har skrivit en bok om vävning som jag tycker mycket om – han är en av de få som tar upp ergonomi och effektiva arbetssätt. Han var professor vid Syracuse universitet i USA tills han gick bort i en bilolycka i 2003.
Hans spinnbok Handspinning Art & technique är kanske inte lika genomarbetat – den kom ut i 1970 – men är intressant den också. Han går genom hela processen från fiber till garn i detalj inklusive bild på bryne för handkardor. Huvudsakligen skriver han om spinning på långrock och på vanlig gammaldags spinnrock, ett kapitel heter t.ex.: ”Yarn Defects from Improper Use of Flyer Wheel” eller ”Piece-up” där han visar hur man skarvar med en hand, bra om man spinner på långrock.
Fannin visar också skillnaden på fibrer kardat på handkardor – de blir liggande på tvären, och på fibrer kardat på maskin där fibrerna blir liggande på längden som i kamgarn. Jag har testat hans sätt att spinna dvs. hålla ullen med vänster hand och garnet med höger (om man är högerhänt). Samtidigt försökte jag att spinna ”fusk”-kamgarn med ull kardat på kardmaskin. I början gick det riktigt bra men på slutet kom fibrerna i oordning och garnet blev ”luddigt” med fibrer som sticker ut överallt. Härvan ligger på ett tyg i vadmal (3-skaftskypert) jag vävde för några år sedan.

Inga kommentarer: