lördag 20 oktober 2007

Viktoria Holmqvist och Erik av Pommern


Många brickvävare har funderat mycket på Erik av Pommerns bälte som finns på Nationalmuseum i Köpenhamn. Är bältet brickvävt eller inte? Vilken teknik i så fall?
Viktoria Holmqvist har skrivit en mycket intressant uppsats om bältet som examensarbete vid Väfskolan i Borås. Nu skall hon hålla ett föredragNESAT (North European Symposium for Archaeological Textiles) i Köpenhamn i maj 2008 - ni kan läsa mera om det på hennes blogg.
Det skall bli mycket spännande att få höra hur det är vävt, Vix är en av de få som är lika duktig på det praktiska som på det teoretiska - arkeolog och vävare som hon är.NESAT är förresten en guldgruva för oss som är intresserade av historisk textil. Vix och jag har haft några olika projekt inspirerade av historiska textilier - inte alla har varit lika vällyckade men alla har varit kul. Här är en bild från en helg med en kurs i varptyngd vävstol - resultatet blev inte helt som förväntat som ni ser - men trevligt var det.En bild av Vix jag tycker mycket om är denna, den är ett bra exempel på hur välsydda medeltida kläder skall se ut. Man ser tydligt att man får en annan kroppshållning i kläderna och förstår på en gång att kroppsidealen var annorlunda på den tiden. Vix skriver mera om just dessa kläderna på sin blogg.

1 kommentar:

Mångsysslare sa...

Innså plutselig at det var kommet masse nytt på bloggen din siden sist jeg var inne og så. Venter spent på neste innslag. Det var interessant, dette! Skjønner at jeg snart må ta meg tid til litt museumsvandring i Borås.