söndag 28 oktober 2007

finull, texel, gute, leicester och lamm av blandras


Såhär mycket fick jag med mig hem från Egeby trumpetaregård- en hel säck fylld med många olika sorters exklusiv lammull! Här finns ren texel, ren gute, ren finull i olika färger (och också ren leicester men i en annan säck) och fällar av blandras. Några fick jag med för att det var speciellt bra ull och typiska exempel av rasen - och några bara för att jag tyckte om ullens struktur! Vilken tur jag hade!En titt ner i säcken; det här är ullen från ett brunt finullslamm, finkrusigt och glänsande som det skall vara.
Förutom lammullen fick jag också med mig ull från en leicesterbagge. Den har mycket bra ull men luktar lite förstås så den blir nog tvättad. Hur jag skall tvätta har jag inte riktigt bestämt än - om det blir i kallt vatten eller i varmt - eller ljummet kanske? Med eller utan tvål, shampo eller speciellt ulltvättmedel? Eller havsvatten kanske? Vi får se - under tiden jag tar gärna emot förslag på bra sätt att tvätta.

8 kommentarer:

Mångsysslare sa...

Så bra innlegg du skriver! Jeg er spent på fortsettelsen nå. Brunfargen på finullen ble nesten borte på min skjerm. Jeg så mest grått, men det kan jo være noe med min skjerm.

Mångsysslare sa...

Apropo rengjøring av ull. Fårene rengjør seg selv ved å ha lanolin i ullen og svette som inneholder salter. Det blir tvål. Den kombinasjonen samt kombinert med kaldt regnvann og 39 graders kroppstemperatur er den mest naturlige rengjøringen av ull. Så er det bare å tenke etter om det går an å gjenskape noe som er så finurlig.

textil sa...

Tror gråfargen kommer av at jeg tok bildet nede i sekken. Det blir litt rart lys der, ullen er veldig fin i dagslys.
Det var et bra tips det å utnytte selvrengjøringseffekten! Vann uten noe annet burde være nok til å få ullen ren - skal tenke litt rundt hvor varmt/kaldt det må være og hvor lenge det behøver ligge. Takk for påminnelsen! :-)

Arachne sa...

Har du inte testat med saltvatten (kallt) så gör det, åtminstone på lite av ullen. Smutsen bara faller bort. Fast jag är osäker på vad saltet gör med ullen, men den går ju alltid att skölja i kranvatten en gång efteråt...

Anonym sa...

Koselig blogg dette her:) Kommer fra gård? Jeg også. Det er koselig å hjelpe til med sau- klippen:) Og kunne gjøre ull om til garn;)

Koselig:)

textil sa...

arachne: Test av saltvatten är på gång!:-) Kanske saltvatten och lanolin reagerar på samma sätt som svettsalter och lanolin?

maiken: Takk!
Det var veldig spennende å få se saueklipping på riktig - første gangen jeg var med på noe sånt!

Tina sa...

Jag har också hört att saltvatten är bra. Det är något med en kemisk reaktion tror jag, att tvätta i havsvatten (eller bräckt) är vanligt på Gotland, och ska vara effektivt.
Jag brukar oftast bara skölja ullen innan jag spinner. Jag lägger den i varmt vatten (ca 40 grader) och låter det stå i 15-20 min, sedan rör jag runt lite (då lossnar all smutsen) och sedan torka. det brukar vara rent nog för mig då.

textil sa...

Nu har jag testat lite mera - och jag tror kanske att bräckt vatten är bättre än saltvatten. Tyckte det var en häftig reaktion jag fick - se dagens inlägg! :-)