torsdag 15 oktober 2009

om öglegarn i mohair

På syfestivalen köpte jag också lite garn - en härva med öglegarn i mohair.Tyvärr har jag glömt vem säljaren och det står inget på banderollen. Det skulle vara svensk mohair men texten är på norska. Lite synd att man inte vet var man skall handla mera i fall man behöver lite till - färgnummer och färgparti är däremot tydligt utmärkt.
Danska var det förstås och inte norska...


Mohair kommer som bekant från angorageten (!) - konstigt det där med att det inte heter mohairget medan angora inte alls kommer från de här getterna men däremot från kaniner. Mohairfibrerna är glansiga och lite hala och passar utmärkt till öglegarn i och med att fibrerna är såpass styva att öglan håller sig och inte faller ihop.


Mohair är en av mina favoritfibrer även om jag faktiskt inte har skrivit om mohair på bloggen alls och speciellt mycket gillar jag öglegarn eller bouclé som det också kallas. Det har jag heller inte skrivit om tror jag - möjligen finns det någon bild på ett tyg jag vävde med öglegarn någonstans.Jag planerar förstås att spinna öglegarn i mohair :-) och har tittat noga på det garnet jag köpte. Vanligtvis spinner man en tunn tråd och en lite tjockare i mohair, tvinnar ihop de två samtidigt som man låter den lite tjockare bilda öglor runt den tunna tråden och fäster därefter öglorna genom att tvinna ihop de två med en tredje tunn tråd.


Härvan jag köpte är maskinspunnen och ser lite annorlunda ut. Dels tycker jag att det ser ut som om det är två mohairtrådar som bildar öglorna mellan två tunna trådar och så en fjärde tråd som håller ihop det hela. Jag får nog läsa på/kolla lite mera...
Tja - två + två + ett är väl fem...


På den här bilden ser man hur den lite tjockare tråden (med mest merino?) håller öglan på plats. Garnet innehåller 78 % mohair,13 % merino och 9 % nylon och är färgat efter spinningen. Det har 170m pr 100 gram - jag har en känsla av att mitt öglegarn kommer att bli något tjockare ;-)

6 kommentarer:

Marie sa...

Jag tror att ditt garn kommer från: http://www.skaningsmala.se/
Har länge tänkt prova nå't från dom, garnerna ser helt underbara ut!

The Willow Fairy sa...

Kul att granska garnet så där närgånget. Tycker mest att öglegarn är så svårt att sticka i - fastnar med stickorna i öglorna hela tiden, men det kanske är en vanesak.

India sa...

Vilka fantastiska bilder det blir när du går så där nära. Vackert.

textil sa...

Tack Marie! De säljer ull också :-)

Jovisst är det så men jag stickar ju inte så mycket.. Och när man väver får man pilla upp öglorna så det tar lite tid förstås. Men jag giller det ändå!

Tack, India! Lite fusk är det förstås - de två sista bilderna är tagna med ett usb-mikroskop. En kul leksak men jag funderar på att köpa ett riktigt ett...det hade varit spännande att se fjällen på ullfibrer.

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu

textil sa...

Trevligt att höra! :-)