torsdag 8 oktober 2009

lin och linodling

Det har varit mycket prat om ull här på bloggen men nu tänkte jag visa lin. Såhär såg "linodlingen" ut 23 juli. Planterad i skugga - lin skall stå i sol - och det blev sått lite sent ;-)Den andra oktober tyckte jag det var läge att rycka linet... mitten av augusti brukar vara lagom sägs det. Beroende på när man rycker linet får man tydligen olika kvalitet; det finns grönmognad, gulmognad och brunmognad. Mitt lin platsar nog inte i några av grupperna - några stjälkar blommar fortfarande och andra är redan som ved.


Och någon frörepa har jag förstås inte :-) Men med en viss möda så får jag av fröna. Nästa moment skall vara torkning, sedan rötning - det vet jag inte hur jag skall göra än. Sommarvärmen är över och jag har ingen lust att röta inomhus - det luktar illa. Därefter skall det torkas igen och så bråkas och häcklas före jag kan börja spinna. Det är många moment som kan gå fel här...


Men fröna åker i det minsta av med hundkammen. Det enda jag har gjort rätt den här omgången är nog att jag köpte frö av spånadslin från Impecta. Vill man veta hur man egentligen skall göra när man odlar lin kan man läsa här - där finns det också flera tips om hur man får lin i olika färger och annat som är bra att veta (och att följa förstås). Jag får nog vara glad om jag överhuvudtaget får fram några spinnbara fibrer :-)

4 kommentarer:

Birgith sa...

Passa på att röta linet utomhus nu när det är regnigt väder. Det bör gå bra. Härligt med egenodlat lin även om man får slita för mödan.

The Willow Fairy sa...

Verkar vara mkt möda och stort besvär. Ska bli spännande och se om det blir något lingarn så småningom.

India sa...

Jag stod i samma problematik, jag hade sått linet i skugga och fick korta fibrer men jag har torkat det nu och linrepat ( slog en massa spik i en bräda som jag sedan satte fast på skottkärran och så drog jag linet igenom spikarna) Nu ska det få ligga till våren för jag bryr mig inte om att röta i höst. Har lite svårt att torka det sedan och var så nöjd med att det var torrt nu. Hinner nog inte spinna något i vinter ändå. Så det blir säkert spinnbara fibrer av dit lin, kanske inte långa och kanske inte super tunna men det går säkert jätte bra ändå.

textil sa...

Jag blev nog för sen för att röta utomhus - och så hade vi en storm här som nog hade blåst iväg mina stackars strån. Så jag får väl vänta till våren jag också.
Nu var det inte så mycket jobb med det hela - jag sådde fröna och nästa moment var ryckning av linet :-) (ingen ogräsrensning eller så) men så fick jag inga mängder heller förstås... Funderade också på att göra en spikbräda men det blev för mycket jobb tyckte jag. Jag har en häckla men de andra redskapen får jag nog improvisera framöver - om jag lyckas med rötningen vill säga.
Men det är kul att testa :-)