tisdag 22 september 2009

om att köpa (och sälja) ull

Jag har köpt svensk finull över telefon... 1 kg och det var två lammfällar. Ullen kostade 150 kr/kg och det är förstås helt ok - jag betalar gärna mera för fin ull.
Portot kom på lite över 160 kr och det är lika självklart inte ok.



Jag sorterade den ena fällen som jag tyckte verkade bra i en hög med smutsig, filtad och skräpig ull som slängdes - det är den nedre högen. En hög med riktig bra ull - det är den lilla som visade sig väga ynka 30 gram före tvätt och så den stora högen med ull av en kvalite som jag egentligen inte har speciell lust att arbeta med...



Här är lite av den fina ullen - den är 7-8cm och därmed lite för kort för mig. Det är tydligen den normala längden på ull från finullsfår om de klipps två gånger i året men jag vill oftast ha längre fibrer. Mycket av ullen är finfibrig, mjuk och glansig så det är inget fel på den.



Men merparten av ullen var kortare än 7-8 cm och då känns det inte så kul...



Och det här är heller inte så kul. Mycket skräp. Det är mossa och gräs, frön och en hel del annat. För er som inte spinner kan jag berätta att det är mycket arbete och ibland nästan omöjligt att få bort skräpet. Inget man vill hålla på med om man har handspinning som hobby...



En bild på ullen efter tvätt, den är fortfarande blöt här. Och det är alltså mycket skräp - hur många extra timmar kommer det att ta att få bort skräpet dvs före jag kommer till det jag egentligen vill göra?



Och det här är heller inte så kul. Om ni förstorar bilderna ser ni vad jag menar tror jag. Det är gul och missfärgad ull. Totalt fick jag ungefär 600 gram tvättad ull av mycket varierande kvalite från det kilot jag köpte. En hel del av det kommer att försvinna under kardningen. Och priset blev alltså över 300 kronor... så det var väl inget bra köp egentligen...


För att jag skall bli en glad och nöjd kund krävs inte nödvändigtvis ett lågt pris. Får jag däremot långfibrig och ren ull som det är kul att tvätta, färga och spinna betalar jag gärna för det. Så det jag önskar mig av er som vill sälja ull till lite högre priser är:

En webbshop med riktiga bilder av exakt den ullen som skall säljas. Beskrivning av vilken typ av ull det är - ras, finhet, längd, färg och som sagt bra bilder. Enkel beställning/betalning och så förstås rimliga fraktkostnader.

Ullen måste vara väl sorterad - all smutsig och missfärgad ull måste tas bort.
Längre ullfibrer dvs troligen bör man bara klippa en gång i året. (Jag har lite svårt att förstå varför just svenska får måste klippas två gånger/år?)
Minimalt med hö och gräs; det ställer också krav på hur fåren sköts och hur man gör det på ett bra sätt vet nog fårbönderna bättre än jag :-)

9 kommentarer:

The Willow Fairy sa...

Var det vårull? Vårullen brukar ju innehålla mer smuts och halm, men jag tycker det brukar försvinna väldigt lätt vid kammningen. Men att ullen inte var tvättad var ju förstås inte så bra...
Portot verkar ju väldigt överdrivet. Var det skicka som värde eller rekomenderat, för annars blir det ju inte över 75 kr för 1:a klass (2kg) och om man köper kartong med porto så finns det ju 2kg för 95. Mkt skumt...

Tina sa...

Trist att det inte blev som du hoppats. Det är verkligen vanskligt att köpa saker över nätet, och speciellt råull har jag haft många dåliga erfarenheter av. Numera handlar jag uteslutande på rekommendation, om jag inte kan köpa små mängder eller titta på det live.

Hoppas du får till något bra av det som gick att rädda iallafall.

(Och tack för dina kommentarer på dubbel varpbom - jag har en del att tänka på nu :)

fale artut sa...

Här har vi Värmlandsfår. Vi klipper dem två gånger per år. de lammar i februari, då blir ullen som klipps på våren oftast inte så kul, den är klenare eftersom så mycket energi går till lamm och digivning. Dessutom går de inne mera och nöter mot varandra, inte heller så bra för ullen. Så här är höstullen den bästa. Klart att man vill ha användbar ull när man betalar, det är jättemycket jobb innan det blir varken spunnet eller annat så det är ju en helt naturlig reaktion. Bra tips på ullhandel!

Chatarina sa...

Ett tips till dig som vill ha lång ull är kanske att försöka tinga lammullen. Den har ju aldrig blivit klippt innan och är riktigt lång och mysig. Jag tror att man behöver klippa fåren två gånger för att kunna få fin ull på hösten. Våra värmlands/finullsfår "tappar" annars sin ull av sig själva när värmen kommer. Många får hålls ju inne under lammningsperioden (tidig vår)och då är det svårt att undvika skräp och lort från bädden. Du ska höra mina suckar när fåren kommer springandes i sommarhagen med torkade brännässlor högt och lågt i ullen. Jag tror att ullen lätt blir av den kvalite du fått men det är ju hemskt att påstå och ta betalt som om det vore av det finare slaget. Lycka till med lilla du fick över! Älskar din blogg!

textil sa...

Ullen är för kort att kamma tycker jag så det får bli kardmaskinen. Att den är otvättad är helt ok men osorterad - det var inte bra. Och jag får nog börja åka titta på ullen jag vill köpa jag också!
Kul att ni gillar vad jag skriver - tack!:-)
Jag har skrivit lite om Anns får i nästa inlägg - hennes får tappar också ullen om de går för länge så det är därför hon klipper på våren. Jag har tidigare visat hur det går till och man ser det lilla relativt nyfödda lammet på någon bild tror jag. Ullen har inte alls tagit någon skada av det.Men Ann får nog själv svara på hur fåren hålls under vintern och under lammningen - det där vet jag inget om :-)

Anonym sa...

Hej!

Finullsfår måste klippas två gånger om året annars tovar ullen ihop sig och blir oanvändbar. Finullen har som bekant mycket bra tovningsegenskaper. Ullen som klipps nu på hösten är den bästa och allra bäst är som någon föreslog lammullen.
Den är mjukast, finast och oftast längst. Det varierar mellan olika tackor hur lång respektive hur finfibrig, krusig ull de har. Ju finfibrigare desto kortare ull brukar de ha. Det gula i ullen är ullfett som en del får har ganska mycket av.
Hälsningar, Anna-Karin

textil sa...

Hej Anna-Karin och tack för kommentaren.
Det gula på min ull var inte lanolin men en missfärgning. Den gick inte att tvätta bort. Gulfett heter en sjukdom/fel (och på engelska canary stains) men den gula färgen ullen får beror då på bakterier och inte på lanolinet. Jag vet inte om just den här ullen hade det här felet eller om det var någon annan typ av missfärgning men det gick alltså inte att tvätta bort.
När det gäller klippning av får tror jag nog det är en myt att all ull tovar om man klipper en gång i året. Möjligen är det så om man klipper på hösten där fåret kan ha två årsväxter av ull samtidigt men klipper man på våren kan man få bara en årsväxt åt gången och då borde det inte tova på samma sätt. Jag har nu hittat 15 cm lång finull från Australien (den är klippt bara en gång i året) och jag funderar på att beställa lite därifrån - om det nu inte hade känts så fel. Lite som att gå över ån efter vatten ;-)

Anonym sa...

Kommentar från finullsleverantören. Tråkigt att Du inte hörde av Dig till mig direkt när Du var missnöjd i ställlet för att skriva ner Finullen på Din blogg. Ullen kom från lamm födda i våras - klippta ute i augusti, ren omgivning - inga barrträd, tistlar eller liknande på betet. Min klippare sorterar bort ca 1/4av ullen, all buk-lårull. I Din beskrivning låter det som om jag skrapat ihop ullen från ett smutsigt golv och tagit med rubbet - så var verkligen inte fallet! Håller även med om att portokostnaden blev hög och detta berodde nog på att jag var stressad när jag skickade ullen och inte hann få kläm på vilka andra sändalternativ som fanns. Hade jag vakumpackat den hade jag fått plats i en mindre låda med lägre porto - men det tänkte jag på först efteråt.
Kanske borde vi också ha pratat om vilka längder Du önskade och även annat innan jag skickade Dig ullen? Lammull hinner inte bli så lång från mars till augusti - däremot kan tackullen få bättre längd - från mars till oktober. Givetvis får Du tillbaka pengarna Du betalat eftersom Du inte kunnat använda nästan något av ullen. Jag har alltid fått gott betyg vad gäller både kvalitét och renhet när jag levererat till spinnerier så detta var faktiskt inte något jag väntade mig. Och - ja - jag har haft idéer om att finullsföreningen ska kunna erbjuda hantverkare ull i närområdet. Det är ju något man skulle kunna utveckla, men då krävs ju en bra dialog om vad man dels kan erbjuda från leverantörshåll och vad man förväntar sig som köpare. Att tvätta ullen exempelvis som jag förstår kan vara en förväntan kan vara svårt för en fårägare som ändå har fullt upp med djurskötseln och gården på eftersommar/höst. Och om ullen inte är äldre än 4-6 veckor och man ser till att den är torr, inte innehåller skräp eller spillning, ligger i pappersäckar med tidning mellan varje fäll tycker jag det är OK att skicka till kund. Det är nödvändigt att klippa 2 ggr per år i vårt kalla klimat - i alla fall om fåren vistas inomhus delvis på vintern - strö, hö, fuktighet gör att ullkvalitén blir sämre i vinterullen. Dessutom tar lammen all näring i magen på tackan och det syns på ullen. Ur djurhälsosynpunkt är det också bra - fåren tycker det är skönt att bli av med ullen efter vintern.
Som sagt - jag vill betala åter Dina utlägg - jag har skickat ett brev till Dig om detta. Men tänkte till slut att jag faktiskt måste bemöta Dina påstående här på bloggen också. Synd att det blev så här - jag hade hoppats på en start för samarbete och handel med lokala hantverkare - men det är nog inte så många som blir sugna efter Din beskrivning efter köpet av min ull. Kanske kan mitt inlägg påverka något?
Iréne

textil sa...

Ja, jag förstår att du känner behov av att förklara dig.. ;-)

Och till er andra som läser det här - jag har fått tillbaks mina pengar så allt är frid och fröjd här hos mig.