söndag 24 maj 2009

tredje omgångens kardning av vårull

Här är tredje omgångens kardning av ullen i förra inlägget. Den blev bättre - men det blev inte så stor skillnad som mellan första och andra omgången. Den stora förbättringen kom faktiskt vid andra gångens kardning.Andra omgången till vänster och tredje omgången till höger, jag tycker inte man ser så stor skillnad. Nu är det inte exakt samma kardflor så ullen kan vara av olika kvalitet också även om jag delade upp kardfloren för att blanda den så mycket möjligt. Skillnaden är inte så stor att det är värt den tiden det tar. Tror jag - vi får se när jag börjar spinna.Den största skillnaden berodde nog helt enkelt på att jag plockade bort alla noppor, dubbelklipp och annat skräp - det blev en hel hink full. Troligen hade andra omgångens kardning blivit lika bra om jag hade plockat bort mera vid sorteringen och vid tesningen - och tesat lite bättre. Det gick lite snabbt det där, tesningen kan nog bäst kategoriseras som " mycket slarvig" :-)

Totalt kardade jag 320 gram ull, merparten av kardfloren vägde runt 50 gram styck. Det var helt tydligt att de korta fibrerna som fastnade på lilla trumman fördes över till den stora trumman när den stora började bli full. Däremot fortsätter fibrerna på stora trumman att kardas om man vevar på (utan att släppa på ny ull) i motsats till vad Fannin säger. Beror troligen på att han inte hade en Louet kardmaskin där nockorna griper in i varandre men någon annan modell som har ett mellanrum mellan stora och lilla trumman...

3 kommentarer:

fale artut sa...

Jag tycker att det är jättebra att se dina kardflor, man lär sig hela tiden!

Hultaflickorna sa...

Yepp, det är det jag sagt hela tiden att ju bättre förberedande arbete man gör före VARJE moment, från ullsköljning till tråd och efterbehandling, ju bättre resultat får man.

Men man får se upp, när ullen blir "trött" kan det bli nya noppor i den. Vanligast vid finfibrig ull och handkardat men kan även förekomma vid arbete med kardmaskinen.

Ett tips är att vara noga att sortera bort de svaga topparna för det är de som lättast bildar noppor!
kram
Ann

textil sa...

Trevligt att höra fale artut!

Hultaflickorna: Visst har du rätt - förarbetet är viktigt! Även om jag tyckte det gick snabbare att ta bort dom från kardmaskinen än vid förarbetet - och så får man ju faktiskt lov att vara slarvig då och då! :-)